V torek so zaposlili 493 delavcev, 20 odstotkov od teh za nedoločen čas, druge za določen čas enega leta. Foto: MMC RTV SLO
V torek so zaposlili 493 delavcev, 20 odstotkov od teh za nedoločen čas, druge za določen čas enega leta. Foto: MMC RTV SLO
Franc Križanič
Minister za finance je izrazil upanje, da je v Muro s svojim obiskom prinesel malo dobre volje. Foto: MMC RTV SLO
Vlada v Pomurju

Kot je med vladnim obiskom Pomurja izvedel finančni minister, je število zaposlenih v novi Muri že preseglo tisoč. Predsednik uprave Mure Bojan Starman je razložil, da so v torek zaposlili dodatnih 493 delavcev, danes pa še okoli 80.

Križanič je še ocenil, da je v podjetju dober kader, ki uspešno brani tržne deleže, nekatere pa tudi pridobiva in s tem omogoča ponovno zaposlovanje delavcev. Minister, ki ga je zanimalo predvsem, kako poteka sanacija podjetja, je ob obisku izrazil upanje, da je v Muro prinesel "nekaj malega dobre volje".

V Muri spet dela več kot 1.000 ljudi
Starman pa je ministru in javnosti pojasnil, da so v torek zaposlili 493 delavcev, 20 odstotkov izmed teh za nedoločen čas, druge za določen čas enega leta, medtem ko je dodatnih 80 zaposlenih dobilo delo za tri mesece, za čas povečanega sezonskega dela. Zdaj je v Muri zaposlenih več kot 1.000 delavcev, je dodal Starman.

Povedal je, da si v podjetju Mura in partnerji za zdaj prizadevajo za čimhitrejšo vzpostavitev vseh poslovnih funkcij. Sicer pa Starman, ki je ministra opozoril tudi na potrebo do podjetij prijaznejše davčne zakonodaje, pričakuje, da bodo v podjetju na dolgi rok uspeli rešiti premoženje podjetja, urediti lastniško konsolidacijo in da bodo imeli zagotovljeno perspektivo pri delu.

Križanič je ob obisku izrazil prepričanje, da ima Mura vse možnosti, da obstane in da je njena prihodnost v konkurenčni in kakovostni proizvodnji in v povrnitvi dizajna, marketinga in vsega, kar je "včasih krasilo Muro in je v zadnjih 10, 15 letih zamrlo".

Miklavčič: Uvrščanje v plačne razrede se že ureja
V okviru obiska vlade v Pomurju je minister za zdravje Borut Miklavčič obiskal Splošno bolnišnico Murska Sobota in z vodstvom govoril tudi o ekscesih pri uvrščanju zdravnikov te bolnišnice v plačne razrede. Kot je pojasnil minister, novo vodstvo zadeve ureja in plače se "spravljajo v normalne zakonske okvire", kar je po njegovem prepričanju pomemben korak k normalnemu in pozitivnemu poslovanju bolnišnice.

Težave so predvsem s prostori in s pomanjkanjem kadrov
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je po delovnem sestanku vlade razložila, da je od nastopa mandata v Pomurju tretjič, saj je že dvakrat obiskala posamezne enote, ki delujejo v okviru Policijske uprave Murska Sobota. Že takrat se je seznanila z njihovimi težavami, predvsem z neustreznimi prostori in s kadrovsko podhranjenostjo. Dogovorili so se za konkretne rešitve, ki jih na ministrstvu že uresničujejo, je razložila in dodala: "Tako tečejo priprave na novogradnjo za Policijsko postajo Gornja Radgona. Z ustreznimi zakonodajnimi spremembami pa smo pripravili podlago za reševanje kadrovske problematike v Pomurju in tudi v drugih slovenskih regijah."

V Prekmurju težav z zaostanki ni
Minister za pravosodje Aleš Zalar in državni sekretar Boštjan Škrlec pa sta med obiskom prekmurskih sodišč ugotovila, da sodišča v Prekmurju in Prlekiji praktično nimajo težav s sodnimi zaostanki, ampak nasprotno pomagajo drugim, bolj obremenjenim sodiščem z območja Višjega sodišča Maribor in prevzemajo zadeve od njih. V zadnjih dveh letih so tako prevzeli več kot 4.000 zadev. Pomursko sodno okrožje in ministrstvo posebno pozornost namenjata tudi varnosti sodnikov, zaposlenih na sodiščih in strank v postopkih.

Pahor: Jamranje ne pomaga
Premier Borut Pahor pa je po srečanju s pomurskimi župani in gospodarstveniki dejal: "Pomurje ima pred seboj klasično dilemo. Ali jo bodo požrli problemi ali pa se bo, ravno zato, ker je kriza, iskalo najboljše rešitve." Po njegovem mnenju nam "jamranje" v zdajšnji krizi nič ne pomaga, ampak moramo v prihodnje vzpostaviti atmosfero samozavesti.

Vlada v Pomurju