Predsednik nadzornega sveta Viktor Baraga je za Finance povedal, da je od Kryžanovskega že zahteval pisno pojasnilo. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik nadzornega sveta Viktor Baraga je za Finance povedal, da je od Kryžanovskega že zahteval pisno pojasnilo. Foto: MMC RTV SLO
Marko Kryžanovski
Kryžanovski je eden od kandidatov za člana upravnega odbora, ki bo, če bo sprejet enotirni sistem, upravljal s slovensko naftno družbo. Foto: MMC RTV SLO

Direktor agencije za trg vrednostnih papirjev Damjan Žugelj je zoper Kryžanovskega že uvedel postopke zaradi suma trgovanja na osnovi notranjih informacij. Člana uprave Petrola Alenka Vrhovnik Težak in Boštjan Napast pa sta delnice družbe kupovala 3. aprila.

3. aprila, ko sta delnice kupila Napast in Vrhovnih Težakova, je enotni tečaj delnice Petrola znašal 603,8 evra. (Težakova je zanje odštela 608,7 evra, Napast pa 603,2 evra). Marko Kryžanovski je 100 delnic Petrola kupil 21. aprila po 630 evrov. Oceno četrtletnih rezultatov je Petrol objavil 24. aprila po koncu trgovanja na borzi.

Kryžanovski je dejal, da ni deloval "insajdersko", saj so bili poslovni rezultati objavljeni takoj, ko so bili pripravljeni, sam pa je že v preteklosti napovedal, da bo dokupoval delnice Petrola.

Predsednik nadzornega sveta Viktor Baraga je za Finance povedal, da je od Kryžanovskega že zahteval pisno pojasnilo, zahteval pa ga bo tudi od drugih dveh članov uprave. Ko bo pojasnila preučil, se bo odločil o nadaljnjih ukrepih.

Kakšne so kazni?
Za kršitev zakona o trgu finančnih inštrumentov v zvezi z zlorabo notranjih informacij je predpisana globa od 25.000 do 125.000 evrov za izdajatelja, od 800 do 4.100 evrov za odgovorno osebo izdajatelja in od 130 do 1.200 evrov za kršilca. Kazenski zakonik pa za zlorabo notranjih informacij predvideva do tri leta zapora in odvzem premoženjske koristi s kazenskopravnim ukrepom.