Nekatera podjetja večajo dobičke, likvidnost družb še vedno slaba. Foto: MMC RTV SLO
Nekatera podjetja večajo dobičke, likvidnost družb še vedno slaba. Foto: MMC RTV SLO
Prihodki podjetjih se povečujejo

Vsak dan poslušamo, da je naše gospodarstvo v krizi, zato so ugotovitve ob pregledu lanskega poslovanja 100 največjih podjetij pri nas presenetljive. Nedavna ocena poslovanja gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov in zadrug, ki jo je izvedla bonitetna hiša Bisnode, je pokazala, da so se prihodki v primerjavi z letom 2010 povečali za 4,4 odstotka.

V primerjavi z letom prej so se prihodki v teh družbah povečali za dobrih 9 odstotkov, dobiček pa za 2,5-krat. Očitno so dobri rezultati tudi posledica odpuščanja delavcev, saj je bilo lani v gospodarstvu zaposlenih kar 40.000 manj ljudi kot leta 2009, je za TV Dnevnik poročala Vlasta Tifengraber.

Na vrhu podjetja iz energetike
Na vrhu lestvice 100 največjih podjetij najdemo predvsem podjetja, ki so po besedah ekonomista Aleksandar Kašeljevič z Ekonomske fakultete v Ljubljani privilegirana. "To so predvsem podjetja v energetiki, kot so Petrol, HSE, medtem ko so v drugih panogah, ki delujejo v gradbeništvu in finančni industriji, podjetja, ki so se v preteklosti bolj ukvarjala s tem, kako lastniško prevzeti podjetje, kot pa z osnovno dejavnostjo, in ta so v bistveno slabšem položaju," pravi.

Povečati je treba likvidnost
Ob tem pa gre v stečaj skorajda eno podjetje na dan, zaposlenih v gospodarstvu je vedno manj. Po besedah direktorice Bisnoda Marie Anselmi je treba izboljšati plačilno disciplino. "Seveda se gre v stečaj, ne zato, ker so slabi rezultati, ampak ker ni likvidnosti," poudarja.

Mercator je po prihodkih še vedno drugi, čeprav jih je imel lani manj kot leto prej. Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič pojasnjuje, da se potrošniki obnašajo racionalneje, kupujejo cenejše izdelke in kupujejo manj.

Prihodki podjetjih se povečujejo