Razmerje glasovlanih pravic se je z odvzemom teh Infond Holdingu podrlo. Foto: MMC RTV SLO
Razmerje glasovlanih pravic se je z odvzemom teh Infond Holdingu podrlo. Foto: MMC RTV SLO

Družbi sta povezani osebi in bi morali po uspešnem prevzemu pivovarne, kjer je bil Infond eden izmed štirih prevzemnikov, v 30 dneh objaviti prevzemno namero, a ker tega nista storili, sta ostali brez 48,89 odstotka glasovalnih pravic v Mercatorju, pišejo Finance.

Ena delnica - dva glasova?
Ena delnica Mercatorja tako zdaj pomeni dva glasova, kar največ moči daje Istrabenzu, ki pa mu je varuh konkurence nedavno prav tako zamrznil glasove. Sledita mu srbska družba Rodić in NDF1, ki ga upravlja Stane Valant, njima pa sledita družba KLM, ki jo vodita Zoran Jankovič in njegov sin Damijan Jankovič. Damijan Jankovič naj bi že dejal, da razmišlja o sklicu skupščine.

Istrabenzu je glasovalno pravico v Mercatorju februarja odvzel varuh konkurence Jani Soršak, ki pa bi jim dovolil glasovati, če bi manjšinski delničar želel zlorabiti nastali položaj. Če bi Soršak Istrabenzu glasovalno pravico vrnil, bi ta na morebitni skupščini, na kateri Laščani in Infond Holding ne bi mogli glasovati, lahko preprečil izglasovanje sklepov, ki zahtevajo tričetrtinsko podporo, kar vključuje morebitno zahtevo po odpoklicu nadzornikov.

Kaj bodo storili Laščani?
Laščane bi zdaj rešila le objava prevzema ali prodaja deleža nepovezani osebi. Finance pišejo, da naj bi se o tem že pogovarjali s skladom Blackstone.