Po neuradnih podatkih naj bi prevzemniki pridobili okoli 60 odstotkov Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Po neuradnih podatkih naj bi prevzemniki pridobili okoli 60 odstotkov Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško in Infond Holding imata v Mercatorju 48,33 odstotka delnic. Foto: MMC RTV SLO
Laško prevzeto, sledi Mercator?

Prevzemna ponudba se je nanašala na 8.747.652 delnic, zmanjšano za 3.660.078 delnic, kar je 41,84-odstotni delež, ki je že v lasti prevzemnikov. Infond Holding, Cestno podjetje Maribor, Fidina in Koto v lasti nimajo še 5.087.574 delnic. Prevzemniki prevzemnega praga niso določili. 10,39 odstotka delnic imajo v lasti Kad, Triglav, Electa in Engrotuš, ki naj se na prevzemno ponudbo ne bi odzvali, poročajo Finance.

Investicijski družbi Infonda imata skupaj v lasti 1,47 odstotka Laškega, NFD 1, ki je ponudbo najverjetneje sprejel, pa še 5,09 odstotka. 5,68 odstotka je v lastništvu Unicredit banke, uradno pa ni znano, čigave so te delnice, zato tudi ni mogoče napovedati, ali je lastnik sprejel ponudbo.

Borzni analitiki in poznavalci so prevzemno ceno 88 evrov ocenili kot razmeroma nizko, a je bila po mnenju nekaterih pričakovana, saj naj bi obstoječi lastniki z njo le uzakonili obstoječe stanje.

Bo sledil prevzem Mercatorja?
V skladu z zakonom o prevzemih pa bi moral prevzemu Pivovarne Laško slediti prevzem Mercatorja, pišejo Finance. Pivovarna Laško in Infond Holding bosta namreč kmalu tudi uradno povezani osebi, zato bosta morali v skladu z zakonom obvezno prevzeti Mercator. Pivovarna Laško ima skupno z Unionom in Radensko v lasti 23,34 odstotka Mercatorja, Infond Holding pa 24,99 odstotka delnic. Nekaj manj kot 5 odstotkov ima v lasti srbski strateški partner Rodić, preostanek pa je v rokah drugih delničarjev.

Delničarski sporazum Kada, Triglava, Tuša in Electe
Kad, Zavarovalnica Triglav, Tuš in Electa so podpisali delničarski sporazum o skupnem nastopu pri morebitni prodaji delnic Laškega. Kad in Triglav imata skupno v lasti 9,3 odstotka Laškega, Engrotuš in Electa pa 1,44 odstotka, še poročajo Finance. Kad svojega 7,06-odstotnega deleža ni prodal. Paradržavni sklad pa je ponudbo sprejel in za račun pokojninskih skladov, ki jih upravlja, prodal 1,21-delež pivovarne.

Laško prevzeto, sledi Mercator?