Reševanje banke Anglo Irish je na koncu davkoplačevalce stalo neverjetnih 30 milijard evrov, potem ko je banka v letu 2010 ustvarila zgodovinsko izgubo v znesku skoraj 18 milijard evrov. Irska je morala zaradi reševanja bank zaprositi tudi za mednarodno finančno pomoč. Foto: independent.ie
Reševanje banke Anglo Irish je na koncu davkoplačevalce stalo neverjetnih 30 milijard evrov, potem ko je banka v letu 2010 ustvarila zgodovinsko izgubo v znesku skoraj 18 milijard evrov. Irska je morala zaradi reševanja bank zaprositi tudi za mednarodno finančno pomoč. Foto: independent.ie

Glavni izvršni direktor banke David Drumm je, potem ko je Irska bankam oktobra 2008 odobrila jamstvo za denarne vloge, podrejenega Johna Bowa spodbujal, naj skuša privabiti čim več novih varčevalcev.
Drumm se je zavedal, da zaradi razsežnosti težave banka vloženega denarja ne bo mogla izplačati, a je podrejenim vseeno ukazoval, naj še naprej pridno zbirajo depozite, samo naj bodo previdni, da ne bodo vzbujali preveč pozornosti.

Na podlagi omenjenega jamstva in odobritve sedmih milijard evrov državne pomoči so takrat v banko precej denarja vložili tudi nemški vlagatelji. Posnetki, ki jih je prejšnji teden razkril časopis The Irish Independent, razkrivajo, kako so na to gledali v banki. Eden izmed vodilnih je začel peti nemško himno, Drumm pa se je ob tem glasno smejal.

"Številko sem potegnil iz riti"
Irske banke so namreč v letih konjunkture pretirano vlagale v nepremičnine, katerih vrednost je z izbruhom krize strmoglavila. Bankam so tako ostale milijardne slabe naložbe.
Glavni finančnik banke Bowe je izvršnemu direktorju Petru Fitzgeraldu na primer svetoval, kako naj prikrije obseg dejanske finančne luknje v pogovorih s centralno banko o državni pomoči.

"Če bodo (v centralni banki) spoznali razsežnosti težav, se mogoče lahko odločijo, da lahko izbirajo. Saj veš, kaj mislim? Lahko rečejo, da so stroški za davkoplačevalce previsoki. Da, in reci jim, da potrebujemo sedem milijard evrov, čeprav je jasno, da potrebujemo več," je takrat govoril Bowe in dodal, da je številko "potegnil iz riti". Fitzgerald mu je odgovoril: "Vpleteni so (centralna banka), in to je ključno."

Centralno banko prepričevali s preprostim jezikom
Drumm je Bowu tudi svetoval, naj bodo v pogovorih s predstavniki centralne banke osorni, nepopustljivi in naj uporabljajo "preprost jezik". "Potrebujemo keš, vi ga imate in nam ga boste dali. Kdaj bo to?" je bil njegov nasvet za pristop.

To je velik udarec za vlado premierja Ende Kennyja, čeprav je prvi mož irske vlade zagotovil, da gre za odraz preteklega delovanja in da so se v otoški članici območja evra medtem razmere zelo spremenile. Napovedal je tudi nove preiskave in postopke proti nekdanjim vodilnim v bankah. Drumm se je sicer kmalu po začetku krize preselil v ZDA.

"Sramotni" posnetki
Kennyjev namestnik Eamon Gillmore pa je posnetke označil za "resnično sramotne", dokazovali pa naj bi, kako zelo so se takrat bankirji požvižgali na koristi irskih državljanov.
Razkritje je razburilo tudi nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je dejala, da čuti do vpletenih le prezir. Obžalovala pa je, da je bilo takšno vedenje v tistem času značilno za celoten bančni sistem.