Ta mesec je Orban obiska Peking in se srečal s Šijem. Foto: Reuters
Ta mesec je Orban obiska Peking in se srečal s Šijem. Foto: Reuters

Kot je sporočila madžarska državna agencija za upravljanje državnega dolga (AKK), so posojilo s spremenljivo obrestno mero za obdobje treh let zagotovile Kitajska razvojna banka, Izvozno-uvozna banka Kitajske in madžarska podružnica Banke Kitajske.

Medtem ko si evropske in druge zahodne države v zadnjih letih prizadevajo, da bi postale manj odvisne od Kitajske, pa po drugi strani Madžarska pod premierjem Viktorjem Orbanom krepi stike s Pekingom. Tako je Madžarska postala pomembna trgovinska in naložbena partnerica Kitajske.

Kitajski predsednik Ši Džinping je med svojo prvo evropsko turnejo po petih letih maja obiskal tudi Madžarsko in se srečal z Orbanom, ob tej priložnosti pa zatrdil, da se državi podajata na "zlato potovanje" v dvostranskih odnosih.

V AKK-ju niso razkrili stroškov zadolževanja kot tudi ne pogojev vračila kitajskega posojila, so pa sporočili, da se je z novim zadolževanjem delež dolga v tuji valuti v skupni zadolženosti približal 30 odstotkom.

Aprila je sicer Madžarska napovedala, da bo odložila naložbe v vrednosti skoraj dveh milijard dolarjev kot del prizadevanja za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja.