Številni tujci si želijo potnega lista Evropske unije. Foto: Reuters
Številni tujci si želijo potnega lista Evropske unije. Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban se s svojimi odločitvami Bruslju ni prikupil. Na sliki januarski protesti proti Orbanu. Foto: Reuters

Številni ugibajo, da bi posledično ti vlagatelji dobili tudi madžarsko državljanstvo in potni list, ki bi omogočal neovirano gibanje na območju Evropske unije.

Ta ukrep države, ki se spopada z veliko gospodarsko krizo, je usmerjen predvsem v kitajske vlagatelje. Po predlogu poslancev iz vladajoče stranke Fidesz bi zakon ustvaril institucijo t. i. obveznic za stalno bivališče. Postopek pridobivanja stalnega bivališča na Madžarskem bi bil torej povezan z nakupom četrt milijona evrov vrednih državnih obveznic za obdobje najmanj petih let.

Kot je v sredo pojasnil Antal Rogan, vodja parlamentarne skupine Fidesz in eden izmed trojice poslancev te stranke, ki so podali zakonski predlog, so se posamezni vlagatelji iz Kitajske pritoževali, kako težko je dobiti vizum za vstop v državo, z novim ukrepom pa jim bi bilo to močno olajšano.

Rogan je ob tem pojasnil, da, v nasprotju z informacijami, ki so se pojavile v medijih, ta program tujim vlagateljem še ne bi zagotovil državljanstva, ampak samo stalno bivališče. To pa je v protislovju z izjavami drugega Fideszovega poslanca in predlagatelja zakona Mihalya Babaka, ki je pred tem izjavil, da bo tem vlagateljem omogočena odprta pot do državljanstva.

Dolg v vrednosti 78 odstotkov BDP-ja
Madžarska je trenutno v veliki krizi, z javnim dolgom, ki znaša okoli 78 odstotkov BDP-ja, po zastoju v pogajanjih z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) pa vlada premierja Viktorja Orbana išče alternativne načine za krepitev državnega proračuna.
Če bo predlagani zakon v parlamentu sprejet, pa Madžarska ne bo edina država s programom omogočanja stalnega bivališča tujcem, ki vlagajo v nacionalno gospodarstvo. Bi pa bila, kot piše Jutarnji list, ena izmed redkih, ki pridobitev stalnega bivališča povezuje s pogojem nakupa državnih obveznic (podoben program obstaja v Bolgariji).

Dodatno težo zakonu daje dejstvo, da bodo tuji vlagatelji ob pridobitvi madžarskega potnega lista imeli možnost stalnega bivališča in poslovanja v vseh državah EU-ja.

Ureditev v nekaterih drugih državah:
- ZDA:
Zeleno karto dobi tisti, ki vloži milijon dolarjev v kakšno ameriško podjetje (ali, na ruralnih območjih, 500.000 dolarjev) in zagotovi 10 rednih delovnih mest za ameriške državljane.
- Avstrija: Avstrijsko državljanstvo prinese neposredno vlaganje, ki pa ne sme biti manjše od 3 milijonov evrov.
- Bolgarija: Za 500.000 evrov, vloženih v državne obveznice (a brez obresti), ali 180.000 evrov vloženih nepovratnih sredstev vlagatelj pridobi stalno bivališče, posledično pa tudi državljanstvo.
- Kanada: Za pridobitev kanadskega državljanstva mora imeti vlagatelj najmanj 1,6 milijona kanadskih dolarjev premoženja v državi in mora vložiti 800.000 kanadskih dolarjev kot depozit državi, ki jih po 62 mesecih dobi nazaj brez obresti.
- Velika Britanija: Za pridobitev stalnega bivališča v Veliki Britaniji mora imeti tuji vlagatelj milijon funtov za vlaganje. Do istega statusa je upravičen tudi, če ima na britanskem območju dva milijona funtov premoženja, a mora imeti ob tem še milijon funtov, ki jih lahko posodi za naložbe.
- Črna gora: Pionirji med državami nekdanje Jugoslavije. Najmanj 500.000 evrov vlagateljskega denarja omogoča črnogorsko državljanstvo.
- Dominikanska republika: S 75.000 evri vložka vlagatelj pridobi državljanstvo te otoške države.