Opel bo odslej v rokah kanadske Magne. Foto: EPA
Opel bo odslej v rokah kanadske Magne. Foto: EPA
Opel
Delavci v Oplu si lahko oddahnejo, saj bo velika večina obdržala svoja delavna mesta. Foto: EPA

Pogovori med nemško vlado, Oplovo krovno družbo General Motors, ki je tik pred stečajem, investitorjem Magno in ameriškim finančnim ministrstvom so se v Berlinu končali šele v soboto zgodaj zjutraj, ko je nemški finančni minister Peer Steinbrueck objavil dogovor. "Našli smo rešitev, ki bo Opel ohranila pri življenju," je povedal Steinbrueck.

Nemška vlada naj bi v začetku zagotovila 1,5 milijarde evrov premostitvenega posojila, Magna pa bo kratkoročna potrebna sredstva zagotovila že prihodnji teden. S tem se je odprla pot za najem za uresničitev načrta, po katerem bodo nemško družbo izločili iz General Motorsa, s čimer je ne bodo potegnili v prisilno poravnavo, ki naj bi jo ameriški predsednik Barack Obama po pričakovanjih napovedal v ponedeljek.

Delavci so si oddahnili
BBC-jev dopisnik iz Nemčije Steve Rosenberg je poročal, da si je približno 25.000 delavcev Opla ponoči resnično oddahnilo, saj so bile še nekaj ur predtem razmere videti skoraj brezupne. Italijanski Fiat, ki se je prav tako zanimal za Opel, je odstopil od ponudbe, za Magno pa je kazalo, da se je ustrašila. A Nemci so le dosegli to, kar so hoteli, svoje podjetje jim je uspelo ločiti od matičnega podjetja.

Kanadsko-avstrijski koncern Magna namerava prevzeti 20-odstotni lastniški delež Opla in bo skupaj z rusko banko Sber-Bank (35 odstotkov) njegov večinski lastnik. V lasti General Motorsa bo ostalo le še 35 odstotkov Oplovih delnic, deset odstotkov pa bodo dobili zaposleni pri Oplu. Magna, ki namerava skupaj z ruskim partnerjem lastniško vstopiti v Opel, je obljubila, da bo ohranila vse štiri Oplove tovarne v Nemčiji - v Rüsselsheimu, Bochumu, Kaiserslauternu in Eisenachu, vendar bo brez dela kljub temu po vsej verjetnosti ostalo med 2.500 in 2.600 delavcev.

V ponedeljek dan D za General Motors
Medtem ko so v Nemčiji reševali usodo Opla, pa v ZDA potekajo priprave na objavo prisilne poravnave Oplovega lastnika, enega izmed ameriških avtomobilskih velikanov, General Motorsa. V ponedeljek se bo namreč iztekel rok, ki ga je Obama postavil za predložitev načrta preživetja koncerna, ki ima skoraj stoletno zgodovino.

B. T.