Maksima Holding, četrtinska lastnica Istrabenza, je v lasti FB investicij, ki so v lasti Igorja Bavčarja. Foto: MMC RTV SLO
Maksima Holding, četrtinska lastnica Istrabenza, je v lasti FB investicij, ki so v lasti Igorja Bavčarja. Foto: MMC RTV SLO

Glavna pogodba izhaja iz aprila lani sklenjene predpogodbe za sklenitev glavne pogodbe, na podlagi katere bi morala Maksima Holding od preostalih štirih podjetij kupiti 1.267.153 delnic holdinške družbe Istrabenz.

Maksima Holding meni, da je tožba neutemeljena, saj ni bil podan temelj za zahtevo za plačilo pogodbene kazni. Predpogodba je namreč prenehala veljati na podlagi obligacijskega zakonika, posledično pa družba tudi ni dolžna plačati pogodbene kazni, ki je bila določena s predpogodbo. V družbi so že napovedali ustrezen odgovor na tožbo.

Spomnimo. Maksima Holding je konec lanskega leta obvestila druge podpisnice sporazuma, da ji zaradi spremenjenih okoliščin ni treba skleniti pogodbe za odkup delnic Istrabenza. Družba je pojasnila, da so se okoliščine toliko spremenile, da če bi bile take že ob sklenitvi predpogodbe, ta sploh ne bi bila sklenjena. V Maksimi Holdingu tako sklepajo, da jim ni treba skleniti glavne pogodbe, po kateri bi morali po ceni 102,5 evra kupiti 1.267.153 delnic Istrabenza, kar bi skupaj zneslo približno 129,9 milijona evrov. Kot je znano, je Maksima Holding četrtinska lastnica Istrabenza.

A. M.