Umik igrač se je vplival tudi na padec Mattelovih delnic. Foto: EPA
Umik igrač se je vplival tudi na padec Mattelovih delnic. Foto: EPA
Nov umik Mattelovih igrač

Za že drugi umik kitajskih igrač v dveh tednih so se v Mattelu odločili zaradi zdravju nevarnih majhnih, a močnih magnetov in svinca v barvi. Mattel bo tokrat umaknil 18,2 milijon aigrač po vsem svetu, od tega 9,5 milijona v ZDA. Med umaknjenimi igračami je tudi 7,3 milijona punčk Polly Pocket, milijon kosov igrač Doggie Day Care, 630.000 igralnih setov Barbie in Tanner ter 345.000 Batmanov.

Ameriški urad za varstvo potrošnikov je poročal, da naj bi trije otroci pogoltnili več kot en magnet, kar je povzročilo predrtje črevesja, zaradi česar je bila potrebna operacija. Svinec v barvi igrač je povezan z zdravstvenimi težavami otrok, tudi s poškodbami možganov.

Na začetku meseca je zaradi prevelike količine svinca v barvi Mattel po vsem svetu že umaknil 1,5 milijona igrač Fisher Price, ki jih je izdelal kitajski proizvajalce Lida Toy Co.

Zaradi umika igrač je Mattel na ameriškem trgu sprožil obsežno oglaševalsko kampanjo, s katero želi potrošnikom dokazati, da je vodilni pri zagotavljanju varnosti izdelkov. Direktor družbe Robert Eckert je dejal, da je varnost otrok njihova glavna skrb, in se opravičil vsem prizadetim.

Sporne igrače tudi v Sloveniji
Emona Obala, ki je uradna uvoznica igrač Mattel v Sloveniji, je prodajala eno izmed igrač s seznama umaknjenih igrač. V Sloveniji naj bi bilo tako prodanih 360 lutk Barbie s kužkom, pri katerih je sporen samo dodatek - magnetna palica. Ker nekateri slovenski prodajalci igrače Mattel uvažajo sami, v Emoni Obali dopuščajo možnost, da so bili na slovenskem trgu tudi drugi izdelki s seznama igrač, zato pozivajo vse, ki imajo kateri koli izdelek s seznama, naj ga vrnejo v trgovino, kjer so ga kupili.

C. R.

Nov umik Mattelovih igrač