Za skupno mizo so sedli predstavniki Agrokorja,  šestih bank upnic in prodajalci Mercatorja. Foto: BoBo
Za skupno mizo so sedli predstavniki Agrokorja, šestih bank upnic in prodajalci Mercatorja. Foto: BoBo
Agrokor ima za nekaznovan izstop še dva tedna časa
Še vedno brez dogovora o prodaji Mercatorja

Pogajanja naj bi se nadaljevala prihodnji teden, vse glasnejša pa so namigovanja, da Agrokor nima denarja za nakup našega največjega trgovca. Predstavniki Agrokorja so sicer v skoraj dveh dneh pogovorov predstavili dve mogoči ponudbi.

Načeloma naj bi predstavili tudi obe različici financiranja - 120 evrov za delnico ali pa 80 evrov za delnico in dokapitalizacijo Mercatorja. Konzorcij prodajalcev naj bi dobil tudi okvirna pojasnila o načinu financiranja posla, vsaj ena od bank pa naj bi dala tudi pisno zagotovilo, da bo posel financirala, če bo dogovor sklenjen.

Neomajne banke upnice
Pomembno besedo na pogajanjih imajo tudi banke upnice, saj brez njihovega soglasja prodaja Mercatorja ni mogoča. Slišati je, da so bila pogajalska izhodišča bank upnic zelo trda. Te so izpostavljale težek položaj Mercatorja in iz tega izhajajočo potrebo po dokapitalizaciji, in to ne s simboličnim, ampak čim višjim zneskom. V prihodnjih dneh naj bi zato iskali kompromis med prodajno ceno delnice in višino dokapitalizacije.

Konec tedna bodo prodajalci, upniki in kupec izkoristili za pogajanja, če bo nujno, bodo potekali tudi konferenčni pogovori, je poročal Vanja Vardjan. Pričakovati je, še pravi dopisnik, da se bodo v tem času prodajalci posvetovali s svojimi nadzorniki, nekateri večji pa tudi s tistimi v vladi, ki bi lahko sprejeli odločitev, ali posel sploh izpeljati in kako.

S 120 evrov ponudba na 80, nato na 105 in nazaj na 120
Kot je znano, je Agrokor lani junija v pogodbi ponudil 120 evrov za delnico, kar pomeni, da bi prodajalci za približno 53-odstotni delež Mercatorja iztržili dobrih 250 milijonov, a je hrvaška družba ponudbo znižala na 80 evrov za delnico in obljubila, da bo Mercator dokapitalizirala. Delničarji so ponudbo zavrnili, zato je Agrokor posredoval novo ponudbo, in sicer 105 evrov za delnico. Zdaj je cena, ki je na mizi, očitno spet 120 evrov.

Agrokor naj bi na sestanku predstavil tudi eno izmed mednarodnih finančnih institucij, ki bi financirala nakup. Obstajala naj bi celo možnost, da bi ta institucija izpeljala dokapitalizacijo. Končna višina dokapitalizacije naj še ne bi bila dogovorjena.

Agrokor ima za nekaznovan izstop še dva tedna časa
Še vedno brez dogovora o prodaji Mercatorja