Merkur se po propadlem menedžerskem prevzemu in izčrpavanju bori za obstanek na nogah. Foto: BoBo
Merkur se po propadlem menedžerskem prevzemu in izčrpavanju bori za obstanek na nogah. Foto: BoBo
Bine Kordež
Zaradi oškodovanja Merkurja so na zaporno kazen obsodili nekdanjega direktorja družbe Bineta Kordeža. Foto: BoBo


Načrt finančnega prestrukturiranja je predvideval, da bi Merkur za zagotavljanje likvidnosti prejel 63 milijonov evrov, vendar je do zdaj dobil le 42 milijonov. Trenutno se Merkur pogaja z bankami za odobritev novega 16-milijonskega posojila in išče strateškega partnerja, Mersteel pa za delno preoblikovanje terjatev v kapital. Zaradi izpada posojila je likvidnost dosegla kritično točko, normalno poslovanje pa je močno oteženo.
V prvih treh mesecih letos Merkur dosega 44,4 milijona evrov prihodkov ter 1,8 milijona evrov izgube iz poslovanja. Izgubo 96.000 evrov je imel tudi Mersteel, katerega prihodki od prodaje so znašali 9,8 milijona evrov.

Nadaljuje se nižanje stroškov
Merkur sicer še naprej prodaja nepotrebno premoženje, zmanjšuje notranje prodajne površine, prenavlja oddelke in poskuša pridobivati najemnike. V podjetju so se dogovorili tudi za podaljšano znižanje plač v razponu od 0,3 do deset odstotkov do konca februarja 2014.
Zaposleni so za obdobje od januarja do marca privolili še na dodatno znižanje povračila stroškov prevoza na delo s 85 na 70 odstotkov. Poleg tega se je zaradi nadaljnje racionalizacije število zaposlenih znižalo še za 26.
V podjetju so ob tem prepričani, da je dokončanje finančne sanacije in nadaljnje uspešno poslovanje segmenta "naredi sam" ter blagovne znamke Merkur za zdravi del Merkurja treba poiskati vlagatelja. Postopek je za zdaj v začetni fazi, pri iskanju strateškega partnerja pa pomaga finančni svetovalec Roland Berger.
Banke bi same sanirale Mersteel
Medtem se je za neuspešnega izkazalo iskanje kupca za Mersteel, saj banke upnice niso privolile v ponudbo investicijskega sklada in so predlagale, da same vstopijo v lastništvo ter podjetje pripeljejo do višje vrednosti.
Trenutno potekajo razgovori za delno pretvorbo terjatev v kapital in za zagotovitev dodatne likvidnosti. Brez teh dveh ukrepov podjetje ne bi moglo junija poplačati prvega obroka iz prisilne poravnave v višini 6,5 milijona evrov.