Merkur je brez soglasja sodišča decembra odtujil opredmetena osnovna sredstva za skoraj 142.000 evrov, novembra pa za 141.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Merkur je brez soglasja sodišča decembra odtujil opredmetena osnovna sredstva za skoraj 142.000 evrov, novembra pa za 141.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Hafner od kranjskega sodišča pričakuje, da bo sklicalo narok in da bo uprava Merkurja pridobila soglasje za omenjeno transakcijo. Načrt finančnega prestrukturiranja Merkurja predvideva odprodajo nepotrebnega premoženja, a zaradi postopka prisilne poravnave tega ne sme storiti brez soglasja sodišča. Merkur je brez soglasja sodišča decembra odtujil opredmetena osnovna sredstva za skoraj 142.000 evrov, novembra pa za 141.000 evrov.

Prodali so nepotrebne avtomobile
Gre za prodajo avtomobilov, ki jih Merkur ne potrebuje več, a vodstvo pred prodajo ni dobilo soglasja sodišča, upravitelj pa na takšne zadeve mora opozarjati, je pojasnil Hafner.

Hafner je preveril tudi že večino prijavljenih terjatev do Merkurja. Skupaj jih je bilo za več kot 546 milijonov evrov, od tega pa jih je priznal 524 milijonov evrov. 21 milijonov evrov bo prerekal, do nekaterih terjatev z izločitvenimi pravicami pa se ni opredelil. Sodišču bo seznam posredoval do četrtka.

Je sodišče odmrznilo premoženje? Odločitev bo znana, ko bodo s tem seznanjene stranke v postopku
V petek je sodnica kranjskega okrožnega sodišča odločila o ugovorih za začasno zamrznitev premoženja nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža in še treh osumljenih oškodovanja podjetja in pridobitve protipravne premoženjske koristi. Strankam je sodišče že poslalo sklep, ko ga bodo prejele, pa bodo o vsebini obvestili tudi javnost.

V Merkurju medtem še vedno čakajo na začetek črpanja 35-milijonskega posojila. Uprava je morala zaradi zamika skupščine pripraviti aneks k pogodbi, a ga vse banke v konzorciju posojilodajalcev še niso podpisale. Podpise pričakujejo v kratkem, da bo Merkur lahko sredstva začel črpati še ta teden.