Zvon Ena v predlogu prisilne poravnave upnikom ponuja le 16-odstotno poplačilo terjatev. Foto: MMC RTV SLO
Zvon Ena v predlogu prisilne poravnave upnikom ponuja le 16-odstotno poplačilo terjatev. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav je ljubljanski nadškof Anton Stres februarja letos v Družini zagotavljal, da je 9,2 milijona evrov posojila "solidno zavarovanega", pa je načrt finančnega prestrukturiranja, da bi bila Metropolitana poplačana šele druga v vrsti. Na delnicah NLB-ja in Steklarne Rogaška ima Metropolitana zastavno pravico, a to, da je kot prvi upnik vpisan nekdo drug, pomeni, da bo ta najprej v celoti poplačan, šele nato pa bo sledilo poplačilo Metropolitane, so poročale Finance.

Metropolitana Zvonu posodila, da je lahko odplačal posojilo Dravskih elektrarn
Metropolitana je Zvonu Ena 9,2 milijona evrov posodila, potem ko se je holding odločil sodelovati pri prevzemanju Petrola. Pri Dravskih elektrarnah si je Zvon Ena sposodil 21 milijonov evrov. V času krize je vrednost delnic Petrola strmoglavila, in Zvon posojila ni bil več sposoben plačevati.

Tako je Metropolitana Zvonu posodila 9,2 milijona evrov, da je lahko februarja lani Dravskim elektrarnam vrnil posojilo in s tem za eno leto odložil razglasitev plačilne nesposobnosti. Družba Metropolitana je imela sicer leta 2009 manj kot pet milijonov prihodkov, a je za reševanje Zvona Ena kljub temu najela posojilo, ki dvakratno presega njene letne prihodke. Porok pri posojilu je bila Nadškofija Maribor, za katero podatki kažejo, da imajo najetih 17 milijonov evrov posojil.

V ljubljanski nadškofiji na vprašanja o posojilu ne želijo odgovarjati. Matej Pavlič iz tiskovnega urada Nadškofije Ljubljana je sporočil le, da se vprašanja časopisa nanašajo na podrobnosti poslovnih odločitev, ki jih ne komentirajo.

Nadškofija vztraja: Posojilo je ustrezno zavarovano
Iz tiskovnega urada Nadškofije Ljubljana so po objavi novice sporočili, da je kljub temu, da je Metropolitana na seznamu zastavnih upnikov vpisana na drugem mestu, posojilo glede na vrednost in vrstni red še vedno ustrezno zavarovano. Podrobnosti v nadškofiji niso želeli razkriti, češ da sodijo na področje poslovnih odločitev in dogovorov.