Foto:
Foto:
Novi vodja ZN-ove misije na Kosovu Soren Jessen-Petersen.

Upravitelj pokrajine je pisal lokalnim oblastem na področju telekomunikacij in jih prosil, da zamrznejo vse dejavnosti, povezane z natečajem. Tega je dobilo lokalno podjetje Mobikos v navezi s slovenskim mobilnim operaterjem Mobitel.

Američani dvomijo v verodostojnost izbire
Ameriški predstavniki na Kosovu so izrazili dvom, ali so oblasti uspele v tako kratkem času podrobno pregledati več tisoč strani dokumentacije, ki je bila predložena v angleščini. Tako bodo celotni proces ponovili, da bodo prepričani, da so spoštovali pravila.

Tudi kosovski premier za ponovitev razpisa
Tudi kosovski premier Bajram Rexhepi in britanski diplomati v pokrajini so odločitev Kosovske agencije za telekomunikacije postavljali pod vprašaj. V pismu, ki ga je premier poslal Charlesu Brayshawu, ki bo do nastopa Danca Sorena Jessen-Petersena vodil pokrajino, ga poziva, da zamrzne odločitev, dokler ne bodo obtožbe o nepravilnem ravnanju in korupciji ovržene.

Odvračanje tujih naložb?
Britanski diplomati so zatrjevali, da bi pomanjkanje transparentnosti odvrnilo tuje naložbe.

Edini mobilni operater na Kosovu je v 55-odstotni lasti Britancev
Zaenkrat je edino podjetje, ki na Kosovu omogoča mobilno telefonijo, Monaco Telecom, ki je v 55-odstotni lasti britanskega podjetja Cable & Wireless plc. Podjetje je pogodbo sklenilo z Združenimi narodi.