V ponedeljek je bila ustavljena dobava ruske nafte po naftovodu Družba (Prijateljstvo), ki prek beloruskega ozemlja poteka proti Poljski in Nemčiji. Foto: EPA
V ponedeljek je bila ustavljena dobava ruske nafte po naftovodu Družba (Prijateljstvo), ki prek beloruskega ozemlja poteka proti Poljski in Nemčiji. Foto: EPA
Belorusija je do izteka preteklega leta ruskemu Gazpromu plačevala 46,68 dolarja za 1000 kubičnih metrov zemeljskega plina. Rusi so ceno povišali na sto dolarjev, do leta 2011 pa naj bi bila cena dobavljenega plina usklajena z evropsko ravnjo. Foto: EPA
Rusko-beloruska naftna vojna

Belorusko pogajalsko skupino vodi Andrej Kobjakov, rusko pa namestnik ministra za gospodarski razvoj in trgovino Andrej Šaronov. Rusija vztraja, da je dajatev na tranzit nafte (45 dolarjev na tono nafte), ki jo je Belorusija uvedla z novim letom, nezakonita. Belorusija je ta davek uvedla kot odgovor na nove davke Rusije za nafto, izvoženo v Belorusijo. Podrobnosti pogovorov za zdaj niso znane.

Kiritika Merklove
Ruski predsednik Vladimir Putin je že pred začetkom pogajan opozoril, da bi bila lahko dobava nafte Poljski in Ukrajini začasno prekinjena, na to pa se je odzvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je dejala, da je to nesprejemljivo. Dodala je, da ustavitev dobave brez predhodnega posvetovanja uničuje medsebojno zaupanje.

Ali spor lahko ogrozi ceno nafte?
Najnovejša prekinitev dobave ruske nafte, namenjene na evropski trg, prihaja v času, ko se med Belorusijo in njeno vplivno sosedo Rusijo vrstijo spori glede cene dobavljenih energentov. Spor bi znal v prihodnje vplivati tudi na ceno nafte, čeprav se to danes v cenah na trgu ni pokazalo. Sod severnomorske nafte brent s februarskim dobavnim rokom se je na londonski borzi pocenil za 35 centov, na 55,25 dolarja, potem ko je med ponedeljkovim trgovanjem dosegel vrednost 54,41 dolarja.

Svetovni tisk o nafti
El Pais: Potrebna bi bila t. i. energetska listina, kakršno je Moskvi že predlagala Evropska unija. Ruski predsednik Vladimir Putin jo je zavrnil, saj daje prednost dvostranskim sporazumom. Evropa je zdaj postala talec sprtih nekdanjih sovjetskih republik. Zaščita oskrbe z energijo bi morala biti v prihodnje eden osrednjih sestavnih delov odnosov EU-ja z njenimi sosedami.

Washington Post: Beloruski predsednik se mora odločiti za eno izmed možnosti - dati gospodu Putinu, kar želi, ali narediti Belorusijo resnično neodvisno. Ker bi to zahtevalo revolucionarno politično in gospodarsko liberalizacijo, tveganje za Kremelj ni veliko. Belorusija je že pristala, da Rusiji preda nadzor nad plinovodom - znak popuščanja, ki se mu je Lukašenko dolgo upiral.

La Repubblica: Prekinitev dobave nafte je najnovejša poteza v gverilski vojni, ki se je začela pred mesecem z napovedjo o podvojitvi cen ruskega plina za beloruske porabnike in bo po vsej verjetnosti v naslednjih mesecih vodila v nove priložnosti za podobne spore.

M. K. L.

Rusko-beloruska naftna vojna