"Čeprav je mednarodna javnost pričakovala, da nam v letu 2015 ne bo uspelo zmanjšati javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda, nam je to uspelo," je bil zadovoljen Mramor. Foto: BoBo

"Čeprav je mednarodna javnost pričakovala, da nam v letu 2015 ne bo uspelo zmanjšati javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda, nam je to uspelo," je bil zadovoljen Mramor.

Evropska komisija je v sredo sporočila, da je Slovenija lani zmanjšala primanjkljaj v skladu s pravili pakta stabilnosti in rasti, zato predlaga končanje postopka zaradi presežnega primanjkljaja. Za zdaj gre za predlog, vendar je Mramor prepričan, da ga bo Evropski svet na junijskem zasedanju zagotovo sprejel.

Mramor je tudi zadovoljen, da je Evropska komisija na presenečenje mnogih pritrdila opozorilom Slovenije, da je obstoječa metodologija, na podlagi katere se izračunava potrebno zmanjšanje primanjkljaja, popolnoma neprimerna. Iz te metodologije je namreč sledilo, da bo imela Slovenija v letu 2017 pregreto gospodarstvo in bi morala zato zmanjšati primanjkljaj za eno odstotno točko BDP-ja.

"Mi smo trdili, da to ne drži," je spomnil Mramor in dodal, da je zahtevano zmanjšanje primanjkljaja ostalo pri 0,6 odstotne točke BDP-ja letno, kar je vlada že predvidela v državnem proračunu tako za letos kot prihodnje leto. "Enoodstotno zmanjšanje bi še dodatno obremenilo naše gospodarstvo," je opozoril.