Foto:
Foto:

Po njegovih besedah so utemeljenost privatizacije dokazali na Slovaškem, kjer so s privatizacijo bank bančni sistem naredili veliko bolj učinkovit. Kot je dejal, bi bilo potrebno privatizirati tudi nekatere storitve, a z nekaterimi izjemami.

Po njegovem bi bilo potrebno privatizacijo razširiti predvsem na komunalne storitve.

"Porabnik mora imeti izbiro"
Zavzema se tudi za večjo privatizacijo v zdravstvu. "Primarno zdravstvo je mogoče privatizirati, sekundarno zdravstvo pa se lahko privatizira ob pogoju, da država ohrani močan nadzor," je dejal.

Mrkaić dodaja, da je vnaprejšnje določanje sektorjev, ki bi jih pri privatizacij veljalo zadržati v slovenskih rokah, napačno gledanje. Cilj privatizacije mora biti namreč omogočiti porabniku, da izbere najboljši možni proizvod po najugodnejši ceni.

Ob tem opozarja, da mora država stopiti na stran porabnikov in jim pomagati, saj so porabniki v primerjavi s proizvajalci in podjetji najslabše organizirani.

"In če bo pomoč porabniku pomenila na primer razbitje elektroholdinga, ki je združil vse slovenske proizvajalce in zdaj nadzoruje slovenski trg, bo o tem
veljalo razmisliti,"
zatrjuje.

"Strah pred enotno stopnjo odveč"
Dejal je še, da je strah pred skorajšnjo uvedbo enotne davčne stopnje odveč, saj morajo biti najprej dokončani izračuni javnofinančnih učinkov. Kljub temu pa bi lahko enotno davčno stopnjo brez strahu uvedli, je dodal, saj očitki o povečanju neenakosti po njegovem ne držijo. Zavrnil je tudi namigovanja, da je strateški vladni svet proti socialni državi.

Po njegovem je potrebno najprej povezati dohodkovne, premoženjske in davčne baze podatkov. Le tako bi lahko preprečili prakso, da "si premožni podjetnik izplačuje minimalno plačo, občina pa mu subvencionira varstvo otroka v vrtcu..."

"Socialna podpora ostaja!"
Mrkaić meni še, da osnovnih socialnih podpor ni potrebno zniževati, saj niso ravno visoke. Potrebno pa bi bilo preveriti, kdo vse je upravičen do njih, je še povedal za časopis Dnevnik. Sedanji sistem namreč starejše populacije let ne sili, da bi si aktivno iskala delo.