Tako so lani protestirali predstavniki dveh sindikatov, nato je bila podpisana nova kolektivna pogodba. Foto: BoBo
Tako so lani protestirali predstavniki dveh sindikatov, nato je bila podpisana nova kolektivna pogodba. Foto: BoBo

Dogovora med Fraportom in vodstvom sindikatov kljub večmesečnim pogajanjem še ni. Da bi ga vendarle dosegli, so sindikati strnili vrste in začeli usklajevati zahteve, pravi eden izmed sindikalistov, David Švarc. "V tem trenutku jih ravno zaključujemo, tako da bomo v naslednjem tednu ta usklajen predlog oziroma zahteve po dvigu plač posredovali na poslovodstvo. In pričakujemo neki pozitiven odziv s strani poslovodstva in eventualno tudi nadaljnja pogajanja."

Sorodna novica Med sindikati in vodstvom brniškega letališča nesoglasja glede dviga plač

Zaposleni zahtevajo 12-odstotni dvig plač, vsakoletno usklajevanje teh z inflacijo, nagrado za poslovno uspešnost in zvišanje dodatka za nedeljsko delo. Tem zahtevam vodstvo Fraporta ne sledi.

"Če nekih dogovorov ne bo, se pravi, pričakovanj glede dvigov plač oziroma vseh zahtev, smo vsi trije sindikati že v resnih pogovorih glede nadaljnjih aktivnosti, vključno s stavko, ki bi lahko sledila v mesecu oktobru ali vsaj v mesecu novembru."

Sorodna novica Brniški potniški terminal se bo povečal za 10.000 kvadratnih metrov novih površin

Na pogajanjih sodelujejo tudi predstavniki nemškega Fraporta. Švarc dodaja, da je nad odnosom Nemcev razočaran. "Gre za nesprejemljivo podcenjevalen odnos nemškega lastnika in pričakujemo, da bodo uvideli, da se v Sloveniji dela dobro. Da uvidijo, da niso dovoljšna samo vlaganja v infrastrukturo, ki se trenutno dogajajo, ampak mi govorimo tudi o vlaganjih v ljudi."

Letališče namerava za nove investicije nameniti več deset milijonov evrov. Največji zalogaj bo zagotovo nov potniški terminal.