Kranjčevič na čelo prihaja marca, z delom se bo pričel sezanjati že kmalu. Foto: MMC RTV SLO
Kranjčevič na čelo prihaja marca, z delom se bo pričel sezanjati že kmalu. Foto: MMC RTV SLO
Nov prvi mož Telekoma

Na javni razpis za novega prvega moža družbe je sicer prispelo enajst prijav. Kranjčevič bo zdanjega predsednika uprave Bojana Dremlja zamenjal prihodnje leto, imenovan pa je za obdobje štirih let. Kranjčeviču, sicer nekdanjemu tehničnemu direktorju v Mobitelu, Telekomovi hčerinski družbi, ter nekdanjemu direktorju Tuš Telekoma, so že pred tem neuradne napovedi pripisovale največ možnosti.

Nadzorniki so sicer že pred tem izrazili nezadovoljstvo s sedanjo upravo in s tem seznanili tudi ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika. Zlasti jih je motila prepočasna reorganizacija družbe in nekateri nakupi podjetij na Balkanu.

Kdo ostaja v upravi?
Ni še znano, ali bo Bojan Dremelj, ki se mu mandat izteče 12. januarja, ostal v Telekomu. Preostalim članom uprave se mandat izteče nekaj mesecev pozneje, a prav tako se ne ve, kdo ostaja. Po nekaterih informacijah naj bi v upravi ostal Dušan Mitič, prišli pa naj bi Matija Vojsk, ki je v upravi že bil, direktor Debitela Borut Razdevšek in nekdanji direktor Siola Miran Kramberger. Direkotrja Mobitela Klavdija Godniča naj bi zamenjal Tomo Štuflek, nekadnji vodja Mobitelovega marketinga, je za TV Slovenija poročal Florjan Zupan.

Telekom Slovenije je 21. novembra objavil razpis za predsednika uprave družbe za prihodnje mandatno obdobje. Poleg zakonskih pogojev morajo imeti kandidati najmanj tri leta delovnih izkušenj na vodilnih mestih ali v organih družbe podobne velikosti.

Kaj čaka prvega moža?
Prvi nadzornik Telekoma Tomaž Berginc je po seji dejal, da se bo, čeprav se mandat novega predsednika uprave začne marca, ta začel z delom seznanjati že kmalu.

Kot je še pojasnil, so pri izbiri pretehtale izkušnje v telekomunikacijah, splošne izkušnje v menedžmentu in dejstvo, da bo lahko zelo hitro prijel za delo in se spopadel s težkimi gospodarskimi razmerami in z okoljem, v katerem Telekom nastopa.

Glavnih nalog novega prvega moža družbe bo več. "Spopadel se bo s konsolidacijo skupine, na južnih trgih pa z optimiranjem naložb in čim večji izplen iz naložb, ki so na balkanskih trgih," je poudaril Berginc, ki računa, da bo Kranjčevič nove člane uprave predlagal še pred formalnim nastopom funkcije. "Nadzorni svet jih bo obravnaval in potrjeval vsakega posebej, smo pa dogovorjeni, da bo imel mandatar pri izbiri proste roke," je še dodal prvi nadzornik.

Nov prvi mož Telekoma