Mercator je največje izmed podjetij, ki so si prislužila globo inšpektorata. Foto: BoBo
Mercator je največje izmed podjetij, ki so si prislužila globo inšpektorata. Foto: BoBo

Zavod je omenjeni seznam ter seznam delodajalcev z negativnimi referencami objavil danes na svojih spletnih straneh. Na slednjem so uvrščeni delodajalci, za katere je zavod za zaposlovanje od 1. januarja do 15. julija letos prejeli podatke o pravnomočno ugotovljenih prekrških s področja delovnopravne zakonodaje in ki so želeli posredovanje brezposelnih na prosta delovna mesta.
Sindikati so sicer že minuli mesec od zavoda zahtevali, naj javno razkrije seznam delodajalcev, za katere so delovni inšpektorji pravnomočno ugotovili, da delavcem niso plačevali plač in prispevkov.


Večinoma s. p.-ji, a tudi veliki
Sicer pa so se na prvi črni listi znašli pretežno manjši zaposlovalci, predvsem iz panog gostinstva, avtoprevozništva in gradbeništva, gostinstvo pa je prevladujoče tudi na drugi. Vendar so se zaradi kršenja zakonodaje na seznamu znašla tudi večja podjetja, med katerimi najbolj izstopa Mercator.
Zadnjega je inšpektor oglobil zaradi kršenja zakonodaje, ki prepoveduje zaposlovanje na črno. Za komentar smo prosili tudi Mercator, kjer so pojasnili, da gre za primer iz leta 2008, ko si študent ob koncu študijskega leta ni pravočasno zagotovil napotnice, zato je dan ali dva delal brez.

Med bolj znanimi kršilci zakonodaje so se znašli tudi Lipa pohištvo, ki je že v stečaju, Kompas hoteli Bled, Prevent Global, Prevent Avtomobilski deli ter Vegrad, prav tako v stečaju, z nekaj hčerinskimi družbami (Vegrad Vemont, Vegrad invalidska dejavnost, Vegrad Projektivni biro, Vegrad Montal) in nekaj športnih klubov (npr. Železničar Maribor).