Sod bo ponudbe za odkup 10 odstotkov delnic Telekoma sprejemal od 12. novembra do 3. decembra. Foto: MMC RTV SLO
Sod bo ponudbe za odkup 10 odstotkov delnic Telekoma sprejemal od 12. novembra do 3. decembra. Foto: MMC RTV SLO
Sod bo obdržal 4,21 odstotka Telekoma, ki je del njegovega portfelja. Foto: MMC RTV SLO
Sod prodaja delež Telekoma

Prodajajo 653.548 delnic, ki predstavljajo 10 odstotkov osnovnega kapitala družbe in jih je na Sod prenesla Republika Slovenija, da bi pokrila obveznosti po zakonu o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.

Iz Slovenske odškodninske družbe so sporočili, da so se za ta korak odločili "zaradi nujnosti zagotavljanja potrebnih finančnih sredstev za poplačilo odškodnin vlagateljem v Telekomovo omrežje in za zagotavljanje nemotenega izvajanja poslanstva Soda". Ponudba se nanaša na odkup celotnega števila ponujenih delnic družbe (torej 653.548 delnic) ali pa na odkup dela delnic družbe, ki pa ne sme biti manjši od 196.064 delnic ali treh odstotkov osnovnega kapitala družbe.

Ponudbe je treba oddati do 3.12. 2008, rok veljavnost ponudb pa je 2. 2. 2009.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je prejšnji teden podpisal sklep o ustavitvi prodaje Telekoma, kar daje Kadu in Sodu možnost prostega razpolaganja s svojim deležem.

"Deleža ne bomo prodali za vsako ceno"
Direktor Soda, Marko Pogačnik, je ob tem dejal: "Pogodba o brezplačnem prenosu delnic med Sodom in Republiko Slovenijo omogoča tudi prosto prodajo deleža brez obveznosti, vendar kljub temu omenjenega deleža ne bomo prodali za vsako ceno."

Poudaril je še, da je razpis nezavezujoč in je namenjen tudi temu, "da preverimo interes trga". Če prodaje ne bo, bodo, pravi Pogačnik, rešitev iskali "prek zunanjih virov, smiselno pa bi bilo razmisliti tudi o odkupu deleža s strani države, za kar pa bi bila potrebna sprememba zakona o vračilu vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje".

Sod bo obdržal 4,21 odstotka Telekoma
Kupnina bo, kot rečeno, namenjena za poplačilo odškodnin vlagateljem v Telekomovo omrežje. Z izplačili je Slovenska odškodninska družba začela v letu 2007, zanje pa bo samo do konca leta 2008 namenila 162 milijonov evrov iz lastnega premoženja. Predviden obseg načrtovanih poplačil za prihodnje leto pa bo po načrtih presegal 50 milijonov evrov.

Sod bo sicer obdržal 4,21-odstotni delež Telekoma, ki je del njegovega portfelja in ni bil del omenjene pogodbe z državo.

T. K.

Sod prodaja delež Telekoma