49,13-odstotni državi delež Telekoma se je dolgo prodajal, a se ni prodal. Foto: MMC RTV SLO
49,13-odstotni državi delež Telekoma se je dolgo prodajal, a se ni prodal. Foto: MMC RTV SLO
Telekom na prodaj?

Sod je imel skladno s pogodbo z državo obveznost, da celoten delež Telekoma Slovenije, ki je v lasti Soda, prodaja skupaj z deležem, ki ga prodaja država. S podpisom omenjenega sklepa se je razvezala obveznost skupne prodaje celotnega svežnja.

Ob tem na ministrstvu pojasnjujejo, da lahko Sod zdaj znotraj svojih pristojnosti preveri možnosti prodaje svojega deleža v Telekomu Slovenije, ki mu je bil prenesen z namenom pokrivanja obveznosti upravičencem iz naslova vračanja vlaganj po zakonu o vračilu vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.

Kot je znano, je vlada na seji 3. julija sprejela predlog, da se 49,13-odstotnega lastniškega deleža v Telekomu v neposredni in posredni lasti države ne proda nobenemu od tedaj znanih ponudnikov. Komisija je nato 15. oktobra odločila, "da ob upoštevanju obstoječih, izjemno zaostrenih ekonomskih okoliščin, ki so izrazito nenaklonjene doseganju primernih prodajnih cen", predlaga ministru za gospodarstvo ustavitev postopka prodaje dela lastniškega deleža države v Telekomu Slovenije.

E. S.

Telekom na prodaj?