Poleg Busha ZDA zastopa tudi zunanja ministrica. Foto: EPA
Poleg Busha ZDA zastopa tudi zunanja ministrica. Foto: EPA
Hugo Chavez
Venezuelski predsednik se zavzema za socializem 21. stoletja. Foto: EPA

Za dogovor o oblikovanju območja proste trgovine Amerik (FTAA) si prizadeva predvsem ameriški predsednik George Bush, sicer pa naj bi na vrhu govorili predvsem o boju proti revščini in zaposlovanju. Z revščino se namreč bori kar 222 od 512 milijonov prebivalcev latinske Amerike.

Predstavnika Argentine in Brazilije na pogajanja o FTAA-ju pristajata s težavo, saj ta niso bila predhodno napovedana, Mehika pa vztraja, da je treba vsaj začeti dialog.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dejal, da je bil ob povabilu na srečanje seznanjen s tremi temami pogovorov, med katerimi pa ni bilo pogajanj o FTAA-ju. Sam meni, da bi bilo treba s temi pogovori počakati, dokler ne bi bil o tem dogovor dosežen v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki bo prihodnji mesec zasedala v Hongkongu.

Bush in venezuelski predsednik Hugo Chavez se medsebojnemu srečanju v argentinskem letovišču izogibata, saj ameriški predsednik zagovarja sprejem FTAA-ja, Chavez pa meni, da je najboljši socializem 21. stoletja. Predsednika naj bi bila tudi pri skupinskem fotografiranju močno oddaljena.