Nadzorniki Peka so upravi naložili začetek postopkov proti Gorjup Brejčevi. Foto: BoBo
Nadzorniki Peka so upravi naložili začetek postopkov proti Gorjup Brejčevi. Foto: BoBo

Predsednik nadzornega sveta Peka Robert Ličen je po seji pojasnil, da lahko Gorjup Brejčeva, zoper katero je zaradi prodaje nepremičnin DSU že podal kazensko ovadbo, pričakuje še več ovadb in tožb. Revizija je namreč pokazala na utemeljen sum zlorabe položaja in na opustitev načela dobrega gospodarjenja. Odkrili so več nepravilnosti, ki so podjetju povzročile vsaj za nekaj 100.000 evrov škode.

Ugotovitve revizije bodo predstavili tudi lastnikom
Uprava pod vodstvom Janeza Sajovica se bo odločila, ali bo proti nekdanji prvi dami Peka postopala prek civilne tožbe ali prek kazenske ovadbe. Z izsledki revizije bo vodstvo Peka na prihajajoči skupščini, ki bo 31. avgusta, seznanilo tudi lastnike.

Nadzorniki so pozornost namenili tudi potrebni dokapitalizaciji Peka. Za zdaj je predlog, da bi DSU, ki je zaradi sporne odprodaje nepremičnin v času Gorjup Brejčeve zoper Peko podal odškodninski zahtevek, v skladu z zunajsodno poravnavo ta odškodninski zahtevek namenil za dokapitalizacijo.

Tako bi tržiško obutveno podjetje dokapitalizirali s stvarnim vložkom. Še vedno pa bi podjetje potrebovalo tudi kapital v obliki finančnih sredstev. Podan je bil predlog, da bi v Peku potrebovali najmanj šest milijonov evrov, s čimer bi lahko proizvodnjo hitro tehnološko posodobili, da izdelava enega čevlja v Peku ne bi bila več dražja od povprečja izdelave čevlja drugod v Evropi.

V Peku želijo proizvodnjo obutve obdržati
O dokapitalizaciji mora najprej odločiti vlada, v Peku pa medtem nadaljujejo po zastavljeni poti, da bi v Tržiču ohranili proizvodnjo obutve.

Stanje se izboljšuje in prodaja Pekove obutve je iz meseca v mesec večja, zagotavlja Ličen. Prihodnji teden bodo v Tržiču odprli tudi novo industrijsko prodajalno in s tem popestrili prihajajočo šuštarsko nedeljo.