Skoraj vsak dan brez dela ostane več sto ljudi. Nič ne kaže, da se bo trend odpuščanja kmalu končal. Foto: EPA
Skoraj vsak dan brez dela ostane več sto ljudi. Nič ne kaže, da se bo trend odpuščanja kmalu končal. Foto: EPA
Fiat 500 v Sloveniji
Ena izmed panog, ki je najbolj na udaru, je industrijska: italijanski Fiat opozarja, da bi lahko brez dela ostalo več kot 60.000 delavcev. Foto: MMC RTV SLO

Ukrepi proti posledicam gospodarske krize so trenutno poglavitna skrb držav. Kot v poročilu ugotavlja Mednarodna organizacija za delo (ILO), bo razvoj na trgu dela odvisen od učinkovitosti ukrepov vlad po svetu in časa, ki ga bo gospodarstvo potrebovalo za vrnitev na pot rasti. ILO navaja tri mogoče scenarije za leto 2009.

Trije scenariji
Prvi, "optimistični", scenarij sloni na napovedih Mednarodnega denarnega sklada iz lanskega novembra, ko je napovedal, da se bo svetovna gospodarska rast upočasnila na 2,2 odstotka, pri čemer bo v razvitih državah in EU-ju negativna (-0,3 odstotka). Glede na trenutne trende na trgu dela bi se lahko nezaposlenost dvignila za 0,4 odstotne točke na 6,1 odstotka. Skupno število brezposelnih bi bilo 198 milijonov ljudi, kar bi bilo 18 več kot lani.

Drugi scenarij temelji na povezanosti med gospodarsko rastjo in brezposelnostjo med gospodarsko krizo. V vsaki državi se upošteva negativen vpliv na brezposelnost v obdobju največjega letnega padca BDP-ja, nato pa to razmerje uporabi pri napovedi brezposelnosti v regiji in svetu. Po tem scenariju, ki je verjetnejši, bi se stopnja brezposelnosti zvišala na 6,5 odstotka, število brezposelnih pa bi se povečalo za 30 milijonov. V razvitih državah in EU-ju bi stopnja brezposelnosti narasla na 7,1 odstotka.

Najbolj črn scenarij
Tretji scenarij predvideva določitev stopnje brezposelnosti v vsaki državi kot stopnjo brezposelnosti v letu 2008 skupaj z največjo spremembo v brezposelnosti v letu 2009 in največjo spremembo v brezposelnosti od leta 1991 v razvitih državah in EU-ju ter polovico najvišjega povečanja brezposelnosti v drugih državah. Stopnja brezposelnosti bi se po tem scenariju zvišala na 7,1 odstotka (v razvitih državah na 7,9 odstotka), število brezposelnih pa kar za 51 milijonov.

V poročilu je še zapisano, da se bo gospodarsko stanje letoš še poslabšalo, preden se bo obrnilo na bolje. Nadaljnja upočasnitev trgovine in tujih neposrednih naložb bo vplivala na trg dela in brezposelnost, povečana brezposelnost pa bo posledično še bolj zmanjšala združeno povpraševanje. "Tako ostaja odprto vprašanje, ali bodo fiskalne spodbude zadostovale in prekinile spiralo navzdol," je še navedeno v poročilu.

K. T.