17,59 odstotka Gorenja pripada tujcem. Foto: RTV SLO
17,59 odstotka Gorenja pripada tujcem. Foto: RTV SLO

Po podatkih Nove Ljubljanske banke sledijo Etol s 15,33-odstotnim deležem, Mercator z 12,28-odstotnim deležem in Krka z 8,11-odstotnim deležem v lasti tujcev.

V primerjavi z letom prej se je delež tujih imetnikov delnic Gorenja povečal za 7,5 odstotnih točk. Po dostopnih informacijah je največji tuji lastnik v Gorenju družba Home Products Europe s 7,63-odstotnim lastniškim deležem, sledijo pa Raiffeisen Central Bank Austria s 3,7 odstotka, EECF z 2,92 odstotka in Unicredit Bank Austria z 0,77-odstotnim deležem.

Letos sta delež v Gorenju najbolj povečevali družbi EECF in Erste Group, med največjimi tujimi prodajalci Gorenjevih delnic v letošnjem letu pa sta Raiffeisen Central Bank Austria in Hypo Alpe Adria Bank.

Kdo so tujci v Krki?
V Krki znaša delež tujih imetnikov delnic 8,11 odstotka, kar je približno toliko kot pred letom dni, pri čemer naj bi bili med največjimi lastniki New World Fund (2,6 odstotka), Unicredit Bank Austria (0,97 odstotka) in American Funds Insurance Series (0,52 odstotka) .

Od tujih lastnikov so letos Krkine delnice najbolj prodajali Pictet&CIE Banquiers, New World Fund, BGI Frontier Markets Fund (pod okriljem Barclay's Bank) in švedski East Capital Balcan Fund. Krkine delnice so letos med tujimi lastniki najbolj prodajali Unicredit Bank Austria, AXA World Funds, Dexia Equities in GP Morgan Funds.

Bo Mercator prehitel Gorenje?
Delež tujih lastnikov Mercatorja je na letni ravni medtem nekoliko upadel. Med tujimi lastniki največjega slovenskega trgovca izstopa srbski Rodić, ki ima v lasti 4,6 odstotka družbe. Infond Holding in Pivovarna Laško sicer prav zdaj prodajata skoraj 48 odstotkov Mercatorja. Oddajo nezavezujoče ponudbe so za zdaj potrdili le v srbski Delti Holding.

E. S.