Gurs je objavil več obrazcev za prijavo napak pri ovrednotenju nepremičnin. Foto: BoBo
Gurs je objavil več obrazcev za prijavo napak pri ovrednotenju nepremičnin. Foto: BoBo
Gurs
Primer obrazca za prijavo napake, ki ga najdete na spletni strani Geodetske uprave Republike Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Gurs: Pojdite tudi v druge geodetske pisarne

Kot je znano, naj bi se nepremičnine po novem zakonu začele obdavčevati leta 2012, kar pa tudi še ni gotovo. 25. november sicer ostaja zadnji rok, do katerega so na vseh občinah "razgrnjeni predlogi o modelih vrednotenja" (ti so dostopni tudi na spletu) in rok, do katerega "naj lastniki pripombe na modele vrednotenja preko obrazca E ali spletne aplikacije" posredujejo Geodetski upravi Republike Slovenije, so sporočili z Gursa.

Lastniki nepremičnin lahko izpolnjene obrazce Gursu posredujejo na elektronski naslov obvescanje.gu@gov.si ali po pošti na Gurs, Zemljemerska 12, Ljubljana, P. P. 494. Lahko jih tudi osebno prinesejo na najbližjo geodetsko upravo. Prijava je mogoča tudi po telefonu (01 478 48 00).

Ni pomembno, kje so nepremičnine
Lastniki lahko napake prijavijo in odpravijo v vseh pisarnah geodetske uprave, a največ lastnikov kljub temu prihaja v ljubljansko geodetsko pisarno, kjer so zaradi tega tudi daljše čakalne vrste, so zapisali na Gursu. Lastnike zato obveščajo, da lahko napake odpravijo v kateri koli pisarni Gursa, ne glede na to, kje so nepremičnine.

Zakaj niste prejeli obvestila?
Poleg tega Gurs vse lastnike nepremičnin, ki po pošti niso prejeli poskusnega izračuna vrednosti svoje nepremičnine, obvešča, da lahko to storijo sami, tako da izpolnijo obrazec na spletni strani Gursa. Razlog, da izračuna niso prejeli, je, da v registru nepremičnin niso vpisani kot lastniki, pojasnjujejo na Gursu.

Poleg omenjenega obrazca so objavljeni tudi obrazci za prijavo drugih napak - če je lastništvo zemljišča ustrezno, a se lastništvo ni preneslo tudi na stavbo na zemljišču; če je nepremičnina vpisana v zemljiško knjigo, lastništvo v registru nepremičnin pa ni urejeno; če ima lastnik pogodbo o lastništvo, a to še ni vpisano v zemljiško knjigo in če je obrazec o lastništvu prejel nekdo, ki sploh ni lastnih nepremičnine.

Gurs: Pojdite tudi v druge geodetske pisarne