Bavčar je vendarle ponudil odstop. Foto: MMC RTV SLO
Bavčar je vendarle ponudil odstop. Foto: MMC RTV SLO
Opel
Opel je država reševala, Istrabenza noče, meni Bavčar. Foto: EPA

Medtem, ko politike vseh držav delujejo v korist ohranjanja sistemov, ki, kot Istrabenz, zagotavljajo delo skoraj 5000 zaposlenim, kaže, da slovenska politika asistira prav nasprotnim interesom.

Igor Bavčar
Mar Bavčar zares odhaja?
Novo v Infondu in Istrabenzu

Bavčar je sicer prepričan, da je prostovoljna poravnava najbolj ugodna rešitev tako za banke in delničarje kot za družbo samo. V Odmevih je na vprašanje, ali se mu ne zdi verjetnejši stečaj, odgovoril, da gre za dolgotrajne postopke, ki bodo zahtevni tudi za sodišče, pri čemer je še zmeraj mogoča izvensodna poravnava, četudi bo prisilna že vložena. "Večina bank podpira prostovoljno poravnavo," je še zagotovil. Tudi današnji pogovori po njegovih besedah vlivajo upanje.

Kot še meni, je Istrabenz dobra družba s premoženjem in delujočimi podjetji, v določenem času, "ki je v takih primerih običajen", pa naj bi bil trenutno insolventni holding sposoben tudi poplačati dolgove.

Obvestilo o Bavčarjevi sicer pogojeni nameri odstopa so poleg Boškovića prejeli še konzorcij bank upnic in večji lastniki Istrabenza. V njem je nekdanji prvi mož holdinga zapisal še, da je ves čas svojih mandatov deloval v korist družbe in lastnikov, njegova prizadevanja v zadnjem času pa so bila namenjena prav ohranjanju Istrabenza.

Bavčar za zgled postavil reševanje Opla
Bavčar sicer meni, da je v ozadju številnih prizadevanj interes po razprodaji in hitrem zaslužku s prodajo uspešnih podjetij Skupine, kar bi sicer po njegovih besedah moralo biti v nasprotju z interesi delničarjev, bank upnic in tudi države. Kot je povedal, je opravil tudi nekaj razgovorov s politiki, ne zato, da bi od politike dobil pomoč, ampak da bi predstavil situacijo. Od politike sem pričakova, da ne bo tako hutro izjavljala, da je za stečaj, je dodal in za zgled postavil pomoč države, kakršno je bil deležen Opel s strani Angele Merkel.

"Nisem ne lagal ne zavajal"
Bavčar je zatrdil še, da ni storil nič protizakonitega. Nisem ne lagal ne zavajal, če nam ne bi padla delnica Petrola za 70 odstotkov, bi bili v drugi kondiciji, je izjavil. Seveda bi nakupu delnic Petrola z današnjega vidika lahko rekli napaka, a tedaj so nas poslovni razlogi vodili k zaščiti interesov v energetiki, je dodal.

In če bo šel holding vendarle v stečaj? Stečaja ne bo, zanj ni razlogov, odgovarja Bavčar. Trditev da naj bi del premoženja prenesel na soprogo, pa je zanikal.

Sestanek bank le ni bil zadnji?
Banke upnice so danes razpravljale o predlagani prostovoljni poravnavi. Čeprav je bilo sprva rečeno, da gre za zadnji sestanek te vrste, pa ni izključeno, da se bodo banke v prihodnjih dneh znova sešle. Kot so že sporočili iz NLB-ja, skladno z dogovorom o vsebini pogovorov javnosti ne bodo obvestile. Če dogovora ne bo, bo Istrabenz prihodnji teden moral v prisilno poravnavo. V tem primeru bo moral pripraviti takšen program, s katerim bo soglašalo 60 odstotkov bank upnic. Če pa ne bodo podprle niti prisilne poravnave, bo sledil stečaj holdinga. Poleg bank Bawag in SKB stečaj zahteva tudi Volksbanka.

Kot je znano, je Bavčar nadzornemu svetu Istrabenza svoj odstop ponudil že konec marca. Nadzorniki so takrat odstop sprejeli in določili, naj Bavčar v upravi ostane do izvolitve nove uprave 15. maja. 12. maja so nadzorniki Bavčarja znova izvolili v upravo, tokrat kot člana.

E. S.

Medtem, ko politike vseh držav delujejo v korist ohranjanja sistemov, ki, kot Istrabenz, zagotavljajo delo skoraj 5000 zaposlenim, kaže, da slovenska politika asistira prav nasprotnim interesom.

Igor Bavčar
Mar Bavčar zares odhaja?
Novo v Infondu in Istrabenzu