Niko Trošt na čelu uprave ostaja le še začasno. Foto: MMC RTV SLO
Niko Trošt na čelu uprave ostaja le še začasno. Foto: MMC RTV SLO
Odstopil Niko Trošt

Novico so iz družbe sporočili po seji nadzornega sveta, novega prvega moža pa bodo nadzorniki, ki jim zdaj predseduje Marko Jaklič, iskali na podlagi javnega povabila, ki bo objavljeno v prihodnjih dneh.

Troštova odpravnina naj bi znašala tri mesečne plače, čeprav naj bi imel v pogodbi določeno, da lahko dobi deset plač, poročajo Finance. Trošt je Hit sicer vodil od 21. marca 2006, na tem položaju pa je zamenjal Branka Tomažiča, ki ga je tedanji nadzorni svet novogoriške družbe razrešil s položaja. Kot je odhajajoči prvi mož igralnice povedal za Radio Slovenija, je to storil v korist družbe, stroke in zaposlenih.

Prva seja novih nadzornikov
Nadzorni svet Hita se je danes sicer sešel na ustanovni seji in za svojega predsednika imenoval Marka Jakliča z Ekonomske fakultete v Ljubljani, za podpredsednika pa Andreja Miško. Oba sta bila za člana nazdornega sveta imenovana na skupščini družbe 24. marca, ko so lastniki Hita razrešili dotedanjega predsednika nadzornikov Viktorja Barago in člana Rajka Hareja, v nadzorni svet pa poleg Jakliča in Miške imenovali še Ireno Uršič. V nadzornem svetu Hita sta kot predstavnika delavcev še Marko Slivnik in Marijan Stojko, medtem ko interese vlade zastopa Tomo Malnarič.

Nadzorniki so se poleg tega seznanili z lanskim poslovanjem in rezultati prvih letošnjih mesecev, pri čemer so ugotovili, da je poleg nekaterih notranjih okoliščin svoje storila tudi kriza, saj kljub ohranjanju števila gostov njihova poraba močno pada, podobne razmere pa je pričakovati tudi v prihodnjih mesecih leta 2009.

Tožijo tudi nad dajatvami
Kljub številnim racionalizacijskim ukrepom, poenostavljeni organizaciji, radikalnemu zniževanju stroškov, omejevanju sponzorstev in donacij trenutne gospodarske razmere ob obstoječi visoki obdavčitvi dejavnosti ne omogočajo normalnega dolgoročnega poslovanja.

Družba Hit je namreč v letu 2008 ob realizaciji, ki je dosegla 206 milijonov evrov, plačala 100 milijonov različnih dajatev, od tega kar 55 milijonov evrov koncesijskih dajatev in posebnega davka od iger na srečo. Predsednik uprave je v zvezi s tem pred kratkim že pisal predsedniku vlade ter gospodarskemu in finančnemu ministru.

E. S.

Odstopil Niko Trošt