V Hitu so lani imeli 1,652 milijona gostov, kar je nekaj več kot leto prej. Foto: MMC RTV SLO
V Hitu so lani imeli 1,652 milijona gostov, kar je nekaj več kot leto prej. Foto: MMC RTV SLO
Hit pridelal precej izgube

"Hit je likvidna in finančno sposobna firma," je v izjavi po seji nadzornega sveta v Novi Gorici povedal predsednik uprave Hita Niko Trošt. Kljub načrtovanih več milijonov evrov dobička je Hit lani ustvaril 4,1 milijona evrov izgube, kar v družbi glede na trimilijonsko izgubo ob polletju označujejo kot sprejemljivo.

Po besedah Trošta je Hit v prvih dveh mesecih letos posloval za 10 odstotkov pod načrti, saj se nadaljuje trend zmanjševanja porabe gostov. V letu 2009 načrtujejo več kot 200 milijonov evrov bruto realizacije in ob učinkovitem obvladovanju stroškov - za sponzorstvo in donacije bodo namenili 70 odstotkov manj denarja kot leta 2007 - pol milijona evrov dobička.

Zato predvidevajo zmanjšanje števila delavcev za 200, o čemer se bodo dogovarjali s svetom delavcev in sindikati, je zatrdil Trošt in dodal: "Pogajanja s sindikati potekajo. So korektna in na trenutke trda, a smo našli skupni jezik. Rešujemo probleme in odprta vprašanja v dobrobit družbe in zaposlenih." Ob tem je dejal še: "Sporni vprašalniki so zamrznjeni."

Baraga: Nadzorniki so lahko zadovoljni
S predstavljenimi številkami, z načrtom poslovanja za leto 2009 in ukrepi za omilitev posledic krize so nadzorniki kljub rdečim številkam lahko zadovoljni, je dodal predsednik nadzornega sveta Viktor Baraga. Hitovi nadzorniki so danes sprejeli odstop članice uprave Nevenke Črnko, ki se je za to potezo konec februarja odločila iz osebnih razlogov.

Čeprav v upravi ob Troštu sedi le še delavski direktor Marjan Zahar, novih kandidatov ne iščejo. "Počakali bomo na skupščino in se potem pogovarjali v novi sestavi nadzornega sveta, kakršna koli pač bo," je o tem povedal Baraga.

T. K.

Hit pridelal precej izgube