Interesentov za vstop v lastništvo naj bi bilo več. Foto: BoBo
Interesentov za vstop v lastništvo naj bi bilo več. Foto: BoBo
Franc Križanič
Pot v Kitzbühel je bila običajna službena pot, ki je bila evidentirana, trdi Križanič. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Svetlik
Minister Svetlik je spregovoril o ukrepih zoper odpuščanje prek slamnatih podjetij. Foto: MMC RTV SLO

Minister za finance Franc Križanič je ob tem povedal, da glavni vzrok za dokapitalizacijo naše druge največje banke, ki je v pretežni državni lasti, ni le ustvarjanje pogojev za širitev posojilne dejavnosti, temveč tudi izboljšanje strukture v okviru skupine NKBM in sposobnosti banke za širitev v regiji, denimo v Italijo in Avstrijo.

Po njegovih besedah je vlada že na skupščini julija 2009 potrdila, da se strinja s povečanjem kapitala, zdaj pa je dala agenciji še mnenje, da se je pripravljena odreči sodelovanju pri dokapitalizaciji, če dobi strateškega partnerja, ki bi bil v okviru 51-odstotnega lastniškega deleža pripravljen podpisati delničarski sporazum, po katerem bi imela država ob morebitnem izstopu predkupno pravico po primerni ceni. Ta bo namreč, tako meni Križanič, višja ob izboljšanju gospodarskih razmer.

Če se pa to ne bo zgodilo, vlada še vedno podpira vstop institucionalnih vlagateljev v lastništvo banke, a bo ob tem ščitila svoje interese s sodelovanjem v dokapitalizaciji. Vire bo v tem primeru pridobila s prodajo ustreznega državnega premoženja in tako ne bo neposredno vplivala na dodatno zadolžitev.

Dokapitalizacija že v prvi polovici leta
Minister je povedal še, da obstaja več strateških partnerjev, ki se zanimajo za sodelovanje pri dokapitalizaciji banke. Z vsemi imajo intenzivne pogovore. O časovnici za dokapitalizacijo pa je Križanič dejal, da je precej kratka, saj naj bi se ta izvedla že v prvi polovici leta. Njena višina je 250 milijonov evrov, cena delnice pa bo 116 evrov.

Vlada, tako minister, je zainteresirana, da pri njej z ustreznim deležem sodeluje tudi drugi največji lastnik, belgijski KBC. Po njegovih besedah imajo zaradi trenutnih razmer v finančnem sistemu pozitiven odnos do dokapitalizacij bank, ki jih izvede država, tudi pri Evropski komisiji.

O Kitzbühelu: Ničesar ne prikrivamo
Križanič se ni mogel izogniti niti vprašanju o obisku v Kitzbühelu in srečanju z glavnim izvršnim direktorjem ameriškega bančnega velikana Goldman Sachs za Nemčijo, Avstrijo, Rusijo in Srednjo in Vzhodno Evropo ter očitkom, da je služba za odnose z javnostjo na ministrstvu njegovo pot prikrivala. Minister zatrjuje, da je šlo za službeno pot, ki je evidentirana, torej pri njih ničesar ne prikrivajo.

Dejal je še, da navezujejo stike z vlagatelji, za katere menijo, da jih Slovenija zanima in da so lahko koristni za njen razvoj. Sestanek z Alexandrom Dibeliusom pretekli petek je bil po njegovih besedah dalj časa načrtovan. Na vprašanje, zakaj se z vlagatelji ne pogaja agencija, pa je odgovoril, da bo ta vstopila, ko bo interes dovolj velik, trenutno pa sam navezuje stike z vlagatelji z vsega sveta.

Ministrstvo za delo nad neupravičeno odpuščanje
Minister za delo Ivan Svetlik pa je posebej spregovoril o ukrepih zoper odpuščanje prek slamnatih podjetij. Dejal je, da matičnemu odboru zdaj pošiljajo informacijo, da je bila rešitev, kar zadeva zakon o delovnih razmerjih, oblikovana in usklajena na delovnih telesih socialnih partnerjev, a je ekonomsko-socialni svet ni potrdil. Zato so se odločili, da bodo, kar zadeva zakon o delovnih razmerjih, rešitev vključili v večje spremembe zakona, ki jo že pripravlja ena skupina socialnih partnerjev. Sindikati želijo sodelovati pri oblikovanju rešitev, delodajalci pa so nekoliko bolj zadržani in se želijo vključiti šele, ko bodo členi nekoliko bolj definirani.