Bomo delnice NLB-ja kupovali državljani? Foto: MMC RTV SLO
Bomo delnice NLB-ja kupovali državljani? Foto: MMC RTV SLO
Kakšna bo usoda NLB-ja?

Kot je dejal za TV Slovenija v prispevku Florjana Zupana, je to boljša rešitev, kot da se država zadolži in vloži četrt milijarde evrov v banko ob zavedanju, da to ni zadnja dokapitalizacija. Poleg javne prodaje delnic pa bi se država lahko odločila še za drugo možnost; ohranila bi le kontrolni delež in banko prodala tujcem. Tudi premier Borut Pahor je pred kratkim dejal, da bodo bodisi namenili denar davkoplačevalcev za dokapitalizacijo in s tem ohranili večinsko državno last bodisi se bodo odločili povabiti strateškega partnerja.

Prvo javno prodajo delnic Nove kreditne banke Maribor je država leta 2007 izpeljala uspešno. Gregor Grmek, DZU Ilirika, je o tem dejal, da bi morala biti v primerjavi z NKBM-jem cena za delnico NLB-ja med 100 in 150 evri. Borzniki menijo, da bi bila uvrstitev na borzo tudi v tem primeru dobrodošla.

Zadnjo dokapitalizacijo je banka izvedla po ceni več kot 300 evrov, donos na kapital pa ji zaradi izgub in slabitev še vedno pada. Nadzorni svet bo na predlog uprave že na majski seji znova obravnaval možnost dokapitalizacije v višini 250 milijonov evrov.

Kakšna bo usoda NLB-ja?