V prvih devetih mesecih lanskega leta je NLB pridelal 32,9 milijona evrov čiste izgube. Foto: MMC RTV SLO
V prvih devetih mesecih lanskega leta je NLB pridelal 32,9 milijona evrov čiste izgube. Foto: MMC RTV SLO

V prvih devetih mesecih lanskega leta je NLB pridelal 32,9 milijona evrov čiste izgube, konec leta pa naj bi se izguba povzpela na 185 milijonov evrov. Za takšen vzpon naj bi bile po pisanju Financ krive dodatne slabitve posojilnega portfelja, ki so povezane z zahtevami Banke Slovenije po dvigu rezervacij.

V prvih devetih mesecih je NLB oblikoval skupno 177,4 milijona evrov neto slabitev in rezervacij, koliko jih bo potrebnih v zadnjem četrtletju, pa bo znano šele po objavi rezultatov za lani. Izguba skupine NLB je v prvih devetih mesecih lanskega leta znašala 49,5 milijona evrov.

NLB ima na slovenskem trgu okoli 30-odstotni tržni delež, če zraven prištejemo še Banko Celje, pa 35-odstotnega. Da bo NLB končal z izgubo, pa je predsednik uprave Božo Jašovič napovedal že pred meseci.

V enajstih mesecih banke oblikovale za 589 milijonov evrov rezervacij
V prvih enajstih mesecih lani so banke, ki delujejo v Sloveniji, oblikovale za 589 mililjonov evrov neto rezervacij in slabitev, a naj bi se po napovedih strokovnjakov te zadnji mesec povečale na okoli 700 milijonov evrov. Ker so se tik pred novim letom potrdile hude težave nekaj zelo velikih slovenskih podjetij, so mnoge banke povečale rezervacije in oslabitve, povezane s terjatvami do teh podjetji. A najverjetneje vse banke niso ravnale po enakih merilih, saj so se mnoge odločile stroške delno prenesti v letošnje leto, je pojasnil eden od bančnikov. Toda slab rezultat pomeni tudi manjši izkupiček za davčno blagajno. Leta 2009 je država iz bančnih dobičkov pobrala 59 milijonov evrov davkov, leta 2008 39 milijonov.

Slabemu poslovanju NLB-ja so se lani po podatkih časopisa pridružile tudi Hypo banka, KD banka, Bawag in Sparkasse, dobiček pa naj bi lani imele Unicredit banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor in Abanka.