NLB že ima novega predsednika uprave, manjkajo še novi člani. Foto: MMC RTV SLO
NLB že ima novega predsednika uprave, manjkajo še novi člani. Foto: MMC RTV SLO

Jašovič je vodenje banke prevzel 1. oktobra, ko so nadzorniki pod vodstvom Stanislave Zadravec Caprirolo na seji že razpravljali o morebitnih kandidatih za člane uprave. Od tedaj so v javnosti zakrožila številna imena, med drugim sta bila omenjena David Bendek in predstavnik 30,6-odstotne lastnice banke, belgijskega KBC-ja, Claude Deroose. Oba sta že člana zdajšnje uprave, ni pa jasno, ali bo v njej ostal tudi Matej Narat, ki naj bi užival podporo nekaterih gospodarstvenikov in politikov.

Med kandidati z resnimi možnostmi se omenjata tudi predsednik uprave NLB Skladov Robert Kleindienst in član uprave Intereurope Marko Jazbec. Verjetno je, da se bo število članov uprave z zdajšnjih šest skrčilo na tri.

Vlada je še pred imenovanjem Jašoviča na čelo NLB-ja, v katerem ima država tretjinski delež, poudarila, da od novega predsednika uprave pričakujejo oblikovanje uprave, ki bo banko vodila učinkovito. S postavitvijo nove uprave je sicer mogoče tudi, da se bodo drugače razdelile pristojnosti za vodenje posameznih segmentov poslovanja.

Jašovič bo v ponedeljek nadzornikom predstavil tudi izhodišča za program dela v banki.