Banka, ki ji v primeru stečaja SCT-ja, lastnice družbe SCT Naložbe, grozi unovčenje okoli 150 milijonov evrov garancij, želi s predlogom zaščititi preostanek premoženja SCT-ja. Foto: MMC RTV SLO
Banka, ki ji v primeru stečaja SCT-ja, lastnice družbe SCT Naložbe, grozi unovčenje okoli 150 milijonov evrov garancij, želi s predlogom zaščititi preostanek premoženja SCT-ja. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Zidar
V lasti SCT Naložb je bilo namreč do konca aprila še 51 odstotkov Tovarne asfalta Črnuče, ki jo je nato Ivan Zidar za 3,3 milijona evrov prodal Cestnemu podjetju Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO

Nova Ljubljanska banka (NLB) je vložila predlog za stečaj podjetja SCT Naložbe, so v petek potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Banka, ki ji v primeru stečaja SCT-ja, lastnice družbe SCT Naložbe, grozi unovčenje okoli 150 milijonov evrov garancij, želi s predlogom zaščititi preostanek premoženja SCT-ja.

Kje je končala kupnina, ki jo je CPL plačal SCT Naložbam?
V lasti SCT Naložb je bilo namreč do konca aprila še 51 odstotkov Tovarne asfalta Črnuče, ki jo je nato Ivan Zidar za 3,3 milijona evrov prodal Cestnemu podjetju Ljubljana (CPL), še prej pa jo s posojili matičnemu SCT finančno izčrpal, poroča časnik Dnevnik.

Če bo sodišče zahtevi NLB-ja za stečaj ugodilo, bo to pomenilo, da bo upravitelj stečaja SCT Naložb omenjeno prodajo črnuške tovarne lahko izpodbijal.

Še vedno pa ni znano, kje je končala kupnina, ki jo je CPL plačal SCT Naložbam. Po navedbah časnika Dnevnik je očitno ni na računih podjetja ali krovne družbe SCT. V CPL-ju so jo namreč konec aprila poravnali v obliki delnic Krke, ki so bile v lastništvu SCT Naložb le en dan, saj so jih te nato po neznani ceni prenesle na račun SCT Holdinga, ki je v večinski lasti Zidarja.

18.000 delnic Krke kupila družba FMR
Dobrih 50.000 delnic Krke je nato iz SCT Holdinga v začetku maja pristalo na fiduciarnem računu, ki ga je upravljala Odvetniška pisarna Mirko Bandelj, ki sicer v posameznih zadevah zastopa tudi SCT oziroma Zidarja. 10. maja, dan po tem, ko so na sodišču prejeli predlog za stečaj SCT Naložb, se v delniški knjigi za njimi izgubi vsaka sled, kar pomeni, da so dobile več novih lastnikov.

Opaziti je le, da je isti dan dobrih 18.000 delnic Krke kupila družba FMR, ki je v lasti menedžerjev Kolektorja, in jih že naslednji dan prodala neznanemu kupcu. Plačilo kupnine v obliki delnic je zahteval prav Zidar, kar so Dnevniku potrdili tudi v CPL-ju.

SCT Naložbe že dva meseca z blokiranima računoma
S stečajem SCT Naložb, ki imajo že več kot dva meseca blokirana oba transakcijska računa, bi NLB preprečil tudi morebitne podobne posle s podjetjem SCT Stanovanjski inženiring, ki je prav tako v lasti SCT Naložb. To je imelo konec leta 2009 še za okoli 23 milijonov evrov zalog, torej zemljišč, neprodanih stanovanj in drugih objektov.

Pri vsem tem pa ni znano, ali je del teh zalog tako kot matični SCT tik pred prisilno poravnavo prodal Ramu Investu Igorja Jurija Pogačarja. Tudi SCT Stanovanjski Inženiring ima že približno tri mesece blokirane račune, zato naj bi njegovo vodstvo razmišljalo o vložitvi predloga za prisilno poravnavo.

Upravitelj stečaja SCT Naložb bi lahko izpodbijal tudi novembrsko prodajo Tovarne kovinske opreme podjetju SCT Investicije, ki je v lasti Zidarjevega SCT Holdinga. Ta je 2,45 milijona evrov kupnine poravnal z nakazilom 1,44 milijona evrov gotovine, za preostali znesek pa je kupec najel posojilo pri samem prodajalcu, torej SCT Naložbah, ki ga mora Zidar vrniti do leta 2018.