Šantlovo zanima kam v SCT je šla kupnina iz prodaje TAČ-a. Foto: MMC RTV SLO
Šantlovo zanima kam v SCT je šla kupnina iz prodaje TAČ-a. Foto: MMC RTV SLO

Šantlova je danes na spletni strani Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) objavila izredno poročilo, v katerem je zapisala, da je iz medijev izvedela za prodajo 51-odstotnega deleža Tovarne asfalta Črnuče (TAČ) Cestnemu podjetju Ljubljana (CPL) ter od Ivana Zidarja zahtevala pojasnilo in informacijo, kako je bila uporabljena kupnina.

Ta ji je pojasnil, da je SCT s hčerinskima družbama Bituma in SCT Evropa TAČ-u dolgoval 6,5 milijona evrov, ki jih je TAČ nakazal v SCT in omenjeni družbi. Za to se je moral tudi zadolžiti za 3,5 milijona evrov, za kar je zastavil nepremičnine.

S takšnim financiranjem SCT-ja pa se nista strinjala preostala družbenika TAČ-a CPL in Komunalno podjetja Ljubljana. Zahtevala sta vračilo posojil, sicer ne bi več jemala asfaltne mase od TAČ-a. To pa bi pomenilo stečaj te družbe.

Sicer pa so ceno deleža TAČ-a, ki ga je SCT prodal CPL-ju in KPL-ju, po Zidarjevih navedbah določili tako, da so osnovna sredstva ocenili pooblaščeni ocenjevalci, za vrednost terjatve do SCT-ja pa so privzeli možnost njihovega poplačila iz prisilne poravnave SCT-ja.
Zidar: TAČ ni bil zdravo podjetje
Na pisanje Dnevnika, da so s prodajo iz stečajne mase v primeru vse bolj verjetnega stečaja SCT izločili še enega od zadnjih finančno zdravih delov SCT, Zidar odgovarja, da Tovarno asfalta Črnuče s 6,5 milijona evrov dubioz, zastavljenimi nepremičninami in nedelujočim nekdanjim največjim kupcem (SCT) ter najavo odpovedi drugega in tretjega največjega kupca (CPL in KPL) "ni moč imenovati zdravo podjetje".
Še vedno skrivnostni strateški partner
Po besedah Šantlove se še vedno tudi pogovarjajo z morebitnim strateškim partnerjem, ki bi dokapitaliziral SCT. Za katero družbo gre, ni želela razkriti. Kdo bo ta partner, pa naj bi bilo objavljeno v nekaj dneh, je dodala. Pogovore vodi prokurist SCT Dušan Mes, ki pa za pojasnila ni bil dosegljiv.

Šantlova je danes ločeno tudi objavila, da je v soboto podala nov ugovor proti vodenju prisilne poravnave SCT, in sicer ker družba ni pridobila njenega soglasja za prodajo večjega števila računalnikov.