Cena delnice NKBM-ja naj bi bila tako za institucionalne kot domače vlagatelje od 25 do 30 evrov. Foto: RTV SLO
Cena delnice NKBM-ja naj bi bila tako za institucionalne kot domače vlagatelje od 25 do 30 evrov. Foto: RTV SLO
Po objavi končne ponudbene cene in razdelitvi delnic, kar naj bi bilo predvidoma končano do konca novembra, namerava NKBM zaprositi za sprejem navadnih delnic v borzno kotacijo ter za njihovo trgovanje na organiziranem trgu Ljubljanske Borze, d. d. Foto: RTV SLO
NKBM pred prodajo

Agencija za trg vrednostnih papirjev je po treh dopolnitvah potrdila vsebino zgibanke, ki pojasnjuje pogoje za prodajo. Tako je odstranjena še zadnja ovira, ki bi lahko preprečila, da se prodaja NKBM-ovih delnic začne v ponedeljek.

Posameznik bo lahko ob predložitvi osebnega dokumenta in davčne številke vplačal do 50 tisoč evrov gotovine, število delnic pa bo znano šele po koncu prodaje, po neuradnih podatkih pa naj bi se cena delnice gibala med 25 in 30 evri. Delnice naj bi se vplačevale in vpisovale do 27. novembra.

Kako do delnic?
24,5 odstotka delnic bo namenjenih malim vlagateljem (fizične in pravne osebe, ki niso dobro poučeni vlagatelji), ki bodo svoja naročila lahko oddali od 19. do 27. novembra na 104 krajih po Sloveniji. Druga polovica pa bo namenjena dobro poučenim institucionalnim vlagateljem, ki bodo interes za nakup delnic lahko izkazali do 29. novembra.

Glede na interes oz. število vpisnikov se bo po vnaprej določenem sistemu določilo število zagotovljenih delnic, ki jih bo lahko kupil posameznik, ostalo pa se bo med njih razdelilo proporcionalno.

Če bo posameznik vplačal več denarja, kot bo lahko kupil delnic, mu bo denar vrnjen do 12. decembra. Mali vlagatelj bo za vsakih 10 kupljenih delnic, če bo devet mesecev po nakupu, torej do 12. septembra 2008, še njihov lastnik, brezplačno pridobil še dodatno (eno) delnico NKBM, je napovedal finančni minister Andrej Bajuk.

Če bo posameznik vplačal več denarja, kot bo lahko kupil delnic, mu bo denar vrnjen do 12. decembra. Mali vlagatelj bo za vsakih 10 kupljenih delnic, če bo devet mesecev po nakupu, torej do 12. septembra 2008, še njihov lastnik, brezplačno pridobil še dodatno (eno) delnico NKBM.

Zanimanje je veliko
Vpis delnic bo od ponedeljka mogoč na vseh enotah NKBM-a, Pošte Slovenije in v nekaterih poslovalnicah Nove Ljubljanske banke. Poznavalci pričakujejo veliko zanimanje, saj gre za prvo ponudbo delnic katere izmed slovenskih bank.

Ponudba sestoji samo iz obstoječih navadnih delnic v lasti Republike Slovenije, ki bo zmanjšala njeno sedanje neposredno lastništvo z 90,4 odstotka navadnih delnic NKBM na najmanj 41,4 odstotka. Agencija za trg vrednostnih papirjev je danes potrdila prospekt, ki vključuje tudi indikativni razpon cene za navadne delnice. Razpon cene je bil določen med 20,5 evri in 27 evri.

Auer: Potrebno je zaščititi interese mestne občine Maribor
Glede prodaje NKBM-a je svetnik Mestne občine Maribor (MOM) Stojan Auer pisal pismo mariborskemu županu Francu Kanglerju. V njem je zapisal, da je v primeru NKBM-ja potrebno reagirati hitro in učinkovito ter tako zaščititi interese Mestne občine Maribor in prihodnje Štajerske pokrajine. Nemudoma je potrebno sklicati Mestni svet Mestne občine Maribor kot najvišji organ odločanja v MOM-u in sprejeti zavezujoče sklepe, ki bodo omogočili MOM-u in njenim občanom soudeležbo v procesu privatizacije NKBM. Če tega ne storimo, bomo utrpeli dolgoročno nepopravljive posledice, je zapisal Auer.

R. B.

NKBM pred prodajo