Država želi s prodajo svojega deleža banke spodbuditi zanimanje za investiranje v drugo največjo slovensko banko. Foto: RTV SLO
Država želi s prodajo svojega deleža banke spodbuditi zanimanje za investiranje v drugo največjo slovensko banko. Foto: RTV SLO

V prvi javni ponudbi bodo vključene obstoječe delnice Nove Kreditne banke Maribor v državni lasti. Država ima trenutno v lasti 90,4 odstotka navadnih delnic, ki jih želi znižati na 41,4 odstotka, s poznejšo možnostjo znižanja na 25 odstotkov. Kad in Sod pa bosta v banki obdržala obstoječi 4,8-odstotni delež.

Bajuk: S prodajo do povečanja konkurenčnosti
Minister za finance Andrej Bajuk je ob tem ocenil, da "prvo ponudbo delnic javnosti vidijo kot priložnost, da se utrdi takšna lastniška struktura NKBM, ki bo zagotavljala dolgoročno učinkovito upravljanje, povečevanje konkurenčnosti in razvoj v skladu s strateškimi cilji". Bajuk je tudi spomnil, da želi vlada doseči pozitiven vpliv na razvoj slovenskega trga kapitala in spodbuditi zanimanje za investiranje v drugo največjo slovensko banko.

Malim delničarjem bodo delnice ponudili do predvidoma 27. novembra, institucionalnim vlagateljem pa do 29. novembra. Ponudba bo veljala tudi za tujino, a zunaj ZDA. NKBM namerava delnice uvrstiti v borzno kotacijo Ljubljanske borze.