Štefan Pavlinjek, predsednik Obrtne zbornice Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Štefan Pavlinjek, predsednik Obrtne zbornice Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Človeku nisi rešil problema, če si mu dal ribo. Če mu daš palico in ga naučiš ribe loviti, potem si ga rešil. Ta vlada samo ribe deli.

Štefan Pavlinjek, predsednik obrtne zbornice
Darja Radić

Po dvajsetih letih v kapitalistični državi imamo še vedno zakon, ki je bolj socialističen, kot je bil v času socialističnega SFRJ-ja.

Štefan Grosar, predsednik upravnega odbora
Aleš Zalar
Največ nesoglasij v pogajanjih je nastalo na pravosodnem ministrstvu Aleša Zalarja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Štefan Grosar
Živimo v najdražji državi na svetu, je prepričan Grosar, ki s tem povezuje tudi razširjen pojav dela na črno. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

"Stvar je prišla do vrelišča," je na tiskovni konferenci povedal predsednik Obrtne zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek. V zadnjih dveh letih je vrata zaprlo 11.000 obrtništev. Vzrokov je veliko, a najpogostejša sta neznosno pravno urejeno poslovno okolje in plačilna nedisciplina. "Prišlo je do družinskih tragedij, samomorov, uničenja družinskih premoženj," protestira Pavlinjek in dodaja, da zahtevajo le dostojno poslovno okolje, ki bi dovoljevalo konkurenčnost tudi v razmerju s tujino.

V sredo so obrtniki napovedali, da bodo danes razkrili točen datum protesta, a je ostalo pri ohlapnejši napovedi - predsednik sekcije gradbenih podjetij pri Obrtni zbornici Slovenije Franc Bukovec je dejal le, da bodo "protest izvedli, če bo treba, marca". Pričakujejo namreč, da je do takrat mogoče v državni zbor pripeljati in potrditi vse predlagane spremembe. Predsednik upravnega odbora Štefan Grosar je pojasnil, da so ves ta čas pripravljeni na dialog.
Pavlinjek: Zastoj pri Zalarju
Ministrstvo za pravosodje je vehementno odbilo vse naše zahteve. Stojijo za svojimi odločitvami, in kar je zapisano v zakonih, je očitno dobro. Z njimi ni noben dialog mogoč,"
je zatrdil Pavlinjek. Od pravosodnega ministrstva zahtevajo ukinitev instituta prisilne poravnave, ki je po mnenju OZS-ja "uzakonjena kraja", a Zalar to zavrača, saj naj bi ta institut pogosto pomenil boljšo možnost za poplačilo dolgov upnikov kot stečaj. OZS zahteva tudi spremembo zakona o izvršbi tako, da ugovor ne bi zadržal plačila. Ministrstvo tudi to zavrača.

Več uspeha pri finančnem ministrstvu
Za državne organe bo po novem plačilni rok 30 dni, za vse druge 60 dni, OZS je sicer predlagal 30-dnevni rok za vse. Uveden naj bi bil tudi obvezen pobot na 60 dni. Z zakonom naj bi preprečili tudi pogost manever podjetij, ki so se razmerju izvajalec-podizvajalec izogibale z ustanovitvijo in prenosom poslov na hčerinska podjetja. Po novem namreč izvajalci ne bodo mogli sklepati pogodb s podizvajalci, s katerimi so v lastniški povezavi. Novost bo tudi uporaba menice kot sredstva zavarovanja plačila podizvajalcem. Posebna novost bo uveljavitev računa kot finančnega instrumenta, s katerim bo upnik dobil pravico, da se poplača z računa dolžnika pri kateri koli banki, pri kateri ima upnik odprt račun.

Dopolnilne dejavnosti na kmetiji odslej pridobitne?
Negotovo je še pri ministrstvu za kmetijstvo, saj so po Pavlinjekovih besedah predloge sprejeli, a vsebine novih uredb še ni. OZS zahteva redefinicijo osnovne in dopolnilne dejavnosti na kmetiji, kot je to urejeno v Italiji ter Avstriji, dopolnilna dejavnost pa naj bo odslej registrirana kot pridobitvena v statusni obliki samostojnega podjetnika ali gospodarske družbe.
Grosar: Zakon o delovnih razmerjih socialističen
OZS predlaga, naj vlada z zakonom o delovnih razmerjih ureja le minimalne pravice, ki bodo zagotavljale normalno preživetje delavca, je dejal Grosar. "Imamo kapitalizem in socialistično zakonsko ureditev," protestira Grosar. Med ukrepe šteje skrajšanje odpovednega roka, znižanje odpravnin in redefinicijo termina 'starejšega delavca'. Druge pravice, kot so dodatek na delovno dobo, regres, povračila stroškov v zvezi z delom in odpravnina ob upokojitvi, naj se iz zakona izločijo in naj bodo predmet pogajanj med socialnimi partnerji na ravni kolektivnih pogodb ter pogodb o zaposlitvi. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je obljubilo, da bo predloge obravnavalo na delovni skupini.

Bukovec: Občani bodo pridobili
Namesto množice 'šušmarjev' bodo na trgu kakovostna podjetja, se je prepovedi gradnje v lastni režiji dotaknil Bukovec. Za opravljeno delo bo veljala dveletna garancija, na zbornici pa se bodo trudili za še daljše obdobje, poleg tega bo naročnik pri gradnji pridobil vse ustrezne certifikate in izjavo o zanesljivosti, napoveduje Bukovec. Pri delu obrtnika bo višina davka na material 8,5-odstotna, če pa bodo občani sami kupovali, je davek 20-odsoten, opozarja. V Avstriji hiše sploh ne moreš zavarovati, če ti je ne zgradi kvalificirano gradbeno podjetje, je dodal. "Občani bodo s tem pridobili, prav tako država, obrtniki pa bomo dobili urejen trg dela z manj šušmarjev in dela na črno," je zatrdil.

Mogoč ukrep - množičen dvig denarja z bank
Generalni sekretar OZS-ja Dušan Krajnik je razkril, da je OZS pri ukrepih enoten - podpira jih vseh 94 subjektov, združenih v zbornici. Odbor je sprejel sklep o nadaljevanju ukrepov državljanske nepokorščine po terminu. Kot enega izmed mogočih ukrepov je izpostavil simultan dvig denarja z bank vseh obrtnikov ter v šali dodal: "Če bodo imeli obrtniki kaj dvigniti." Drugi možen način izražanja državljanske nepokorščine je neplačevanje računov, kar bi državi iz naslova DDV-ja povzročilo tudi od 200 do 300 milijonov izpada prihodkov, ocenjuje Krajnik.
Obrtniki so se s predstavniki sedmih ministrstev sešli že lanskega decembra, a se je ozračje takrat umirilo - vlada je namreč delu zahtev do neke mere ugodila. Obrtniki pa še naprej opozarjajo na krizno stanje malega gospodarstva, tistih nekaj preostalih točk pa naj bi bilo za obrtnike tako pomembnih, da svoj boj nadaljujejo.

Presenečena Radićeva: Gre za manever
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je nad napovedjo protesta presenečena, saj je bila prepričana, da so pogovori tekli v pravo smer. Poudarila je, da so bile vladne rešitve v večini pohvaljene, še posebej ukrepi za zmanjševanje plačilne nediscipline.
Edino odprto vprašanje ostaja zakonodaja o insolventnosti, a tudi tu so vrata še odprta za skupne rešitve, zato ni pričakovala, da se bodo obrtniki odločili za tako drastične ukrepe. Sumi, da so ti le manever zbornice, ki bi ga obrtniki sprožili ne glede na dogovor z vlado. Prepričana je, da to ni mnenje vseh obrtnikov, saj je članstvo v OZS-ju še vedno obvezno.

Človeku nisi rešil problema, če si mu dal ribo. Če mu daš palico in ga naučiš ribe loviti, potem si ga rešil. Ta vlada samo ribe deli.

Štefan Pavlinjek, predsednik obrtne zbornice

Po dvajsetih letih v kapitalistični državi imamo še vedno zakon, ki je bolj socialističen, kot je bil v času socialističnega SFRJ-ja.

Štefan Grosar, predsednik upravnega odbora