Minister za delo Ivan Svetlik je zadovoljen s podporo GZS-ja vladnim projektom. Foto: MMC RTV SLO
Minister za delo Ivan Svetlik je zadovoljen s podporo GZS-ja vladnim projektom. Foto: MMC RTV SLO
Stojan Binder
Binder se pri sprejemanju zakona o delovnih razmerjih zavzema za konsenz z delojemalci. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Stojan Binder in minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik sta po koncu srečanja, na katerem sta govorila o spremembi zakona o delovnih razmerjih, zakona o odpravninskem skladu, zakona o malem delu in pokojninski reformi, podala izjavo o obravnavanih temah.

Stojan Binder: Želimo, da bi našli konsenz z delojemalci
Binder je uvodoma povedal, da na GZS-ju še naprej podpirajo zakon o malem delu in pokojninsko reformo, z zaskrbljenostjo pa spremljajo vse postopke, ki bi lahko preprečili njuno uveljavitev. Zatrdil je, da bo zbornica, če bo treba, organizirala tudi okrogle mize, na katerih bo pojasnjevala svoje stališče svojim članom in širši javnosti.

Kot pravi, se na GZS-ju zelo zavzemajo, da se dejavnosti glede spremembe zakona o delovnih razmerjih začnejo čimprej. "Želimo, da se poskuša najti konsenz z delojemalci. Glavna naša pričakovanja so usmerjena predvsem v poenostavljanje postopkov pri zaposlovanju in eventualnem prekinjanju pogodb o delovnih razmerjih. Je pa tudi čas za razmislek o zakonu o odpravninskem skladu, v okviru katerega bi se dogovorili o novih pravilih, na podlagi katerih bi financirali tudi določene odpravnine v zvezi z odpuščanjem delavcev in prekinjenimi pogodbami o delu," meni Binder.

Predvidoma do poletja v DZ-ju tudi zakon o odpravninskem skladu
Svetlik je pojasnil, da naj bi bila tako zakon o odpravninskem skladu kot tudi zakon o delovnih razmerjih do poletja pripravljena za obravnavo v državnem zboru. Zadnji naj bi bil po njegovih besedah v interesu delojemalcev. "Tisti, ki imajo pogodbe za nedoločen čas, so izjemno dobro zaščiteni. Pod pritiskom stroškov in konkurence delodajalci zato iščejo vse druge možne oblike zaposlitve, ob tem pa trdijo, da če bi bila zaposlitev za nedoločen čas bolj prožna, ne bi imeli razloga, da bi zaposlovali za določen čas in v drugih oblikah razmerij," pojasnuje svojo trditev.

"Naša največja skrb je povečati učinkovitost in hitrost odločanja in procesov, ko gre za sklepanje ali razvezovanje delovnih razmerij, hkrati pa tudi povečati fleksibilnost v smislu prehajanja med delovnimi mesti in poklici, kar lahko pripomore k hitrejšemu odzivanju poslovnih sujektov na zahteve okolja," še poudarja.

Svetlik: Referendum o zakonu o malem delu prav gotovo bo
Minister je še poudaril, da je zadovoljen, ker GZS podpira njihove dejavnosti glede zakona o malem delu in pokojninski reformi. Po njegovih besedah ministrstvo in vlada pripravljata vse potrebno za uveljavitev zakonov, tudi po poti prepričevanja javnosti, saj Svetlik meni, da se bodo državljani o zakonu o malem delu prav gotovo izrekli na referendumu.

Skupen interes je, kot pravi, da se s pokojninskim zakonom zagotovi varna starost za vse generacije in da pri malem delu ohranimo prožnost trga delovne sile in da sedanje stanje spravimo v zakoniti okvir ter zmanjšamo obseg sive ekonomije.