Generalni direktor HSE-ja Blaž Košorok selitvi ni naklonjen. Foto: BoBo
Generalni direktor HSE-ja Blaž Košorok selitvi ni naklonjen. Foto: BoBo

Kdo pa mislite, da bo to slovensko energetiko kupil? Zadolženost je tako rekoč ena milijarda evrov.

Blaž Košorok
Matej Pirc
Predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc je prepričan, da je selitev v Maribor ekonomsko neupravičena, pred skupino HSE pa so drugi pomembnejši izzivi. Foto: BoBo

Poslanci so podprli odločitev, da vladi predlagajo, da pozove Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja državno premoženje, naj v treh mesecih preuči, ali obstaja možnost selitve sedeža Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) v Maribor, pa tudi druge energetske regije (Podravje, Šaleška dolina, Trbovlje, Posavje, Goriška).

Vlado so pozvali tudi, naj SDH-ju naroči poročilo, kako bo zagotovljeno vzdržno obratovanje Dravskih elektrarn Maribor (Dem) in Soških elektrarn Nova Gorica (Seng).

Selitev v Maribor?
Maribor je bil tradicionalni sedež elektrogospodarstva do 2003, ko se je takratna vlada odločila, da sedež novega HSE-ja umesti v Ljubljani, je v imenu predlagateljev selitve pojasnil poslanec DeSUS-a Uroš Prikl. "S tem se je Mariboru zgodila velika krivica, ki je odnesla priložnost kreiranja novih delovnih mest," je sklenil in dodal, da je čas za popravo krivice. Prikl je še pojasnil, da ima selitev sedeža v Maribor široko podporo v regiji, z njo pa se strinjajo tudi zaposleni.

Predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc je prepričan, da je selitev v Maribor ekonomsko neupravičena, pred skupino HSE pa so drugi pomembnejši izzivi.

Pomembnejši so drugi izzivi
Pirc je poudaril, da so za HSE bolj kot selitev pomembna druga vprašanja, kot sta optimizacija in stroškovna racionalizacija celotne skupine. Skupina se mora izogniti unovčitvi državnega poroštva za šesti blok in uspešno končati naložbe vanj, je še dodal in izpostavil tudi nujnost sanacije skupine Premogovnik Velenje, v katerega je HSE doslej vložil že približno 100 milijonov evrov.

Generalni direktor HSE-ja Blaž Košorok se je s Pircem strinjal in tudi on poudaril, da je prednostna naloga skupine reševanje šestega bloka, ki je bil politična odločitev, pa tudi sanacija Premogovnika Velenje.

Slovenska energetika v tuje roke?
"Kdo pa mislite, da bo to slovensko energetiko kupil? Zadolženost je tako rekoč ena milijarda evrov," je na očitke sindikatov, da bo energetika padla v tuje roke, odgovoril Košorok.

Nezanimanje tujcev je potrdil tudi prvi mož sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles Aleksander Mervar: "Vsak tuj investitor se najprej na našo smolo oglasi na Elesu in zanima ga, kakšne so možnosti izvoza."

Vrtičkarstvo v slovenski energetiki
Težava slovenske energetike je v tem, ker bi rada vsaka občina, ki ima sedež kakšnega izmed elektropodjetij, vodila lastno politiko lokalnega upravljanja, je opozoril Mervar in dodal, da je elektroenergetika od vseh in mora biti upravljana na najučinkovitejši način za vse.

Poslanec SMC-ja Marjan Dolinšek, ki ni dal podpisa pod zahtevo za sklic seje, se je z Mervarjem strinjal in povedal, da ni dobro, ker vsak gleda "svoj vrtiček", po njegovih besedah pa je treba gledati na nacionalni vidik in korist za vse. "V Zasavju se je energetika ubila, verjetno je nikoli več ne bo," je dodal Dolinšek in predlagal selitev sedeža HSE-ja v Trbovlje. Tam so prazni prostori, pa še blizu Ljubljane je, je sklenil.

Kdo pa mislite, da bo to slovensko energetiko kupil? Zadolženost je tako rekoč ena milijarda evrov.

Blaž Košorok