Foto:
Foto:
Cene števcev električne energije, ki jih proizvajajo v Iskraemecu, so na svetovnem trgu močno padle.

Po besedah predsednika začasne uprave Karla Rozmana stara uprava ni pridobila soglasja nadzornega sveta (NS) za podpis posojilne pogodbe, ki bi ga za zneske nad sto milijonov morala.

Predsednik NZ-ja Jože Mencinger je povedal, da gre za 1,3 milijona evrov posojila, posojilna pogodba pa je bila sklenjena z Gorenjsko banko. Nadzorni svet je odstopa predsednika uprave Slavka Vidica in člana Aleksandra Igličarja sprejel že v soboto, preostali trije člani pa bodo še pol leta v začasni upravi.

Zaenkrat nobene škode
Iskraemeco, ki zaposluje 2.000 ljudi, zaradi te pogodbe naj ne bi bil oškodovan. Nadzorni svet zato ne razmišlja o kakršni koli krivdni odgovornosti niti o odpravninah za Vidica in Igličarja, ki ostajata svetovalca uprave. Tudi razlogov za negotovost delavcev zaenkrat ni.

Ob koncu pozitivna ničla
Sicer bo prihodnost družbe odvisna tudi od sodelovanja države pri pridobivanju sredstev iz evropskih strukturnih skladov. Iskraemeco se je lani že potegoval za 700 milijonov evrov za razvoj novih izdelkov, vendar ministrstvo za gospodarstvo projekta ni potrdilo. Lansko poslovno leto pa bo, kot kaže, Iskraemeco namesto z načrtovanim dobičkom treh milijonov evrov končal s pozitivno ničlo.