Odstopil je generalni direktor Teša Matjaž Vodušek. Foto: BoBo
Odstopil je generalni direktor Teša Matjaž Vodušek. Foto: BoBo

"Odstop generalnega direktorja je osebne narave in ostalih zadev ne komentira," so povedali v Tešu, v poslovodstvu katerega je še direktor Mitja Tašler.

Potem ko so v soboto začasno ustavili termoelektrarno, je vodstvo zagotavljalo, da je Teš sposoben delovati še naprej, a da v premogovniku ne bodo izkopali načrtovane količine lignita za letos. Že zdaj je realizacija za oktober nižja za več kot 4000 ton, na deponiji pa ga je le še za 18 dni obratovanja TEŠ-a.

Na čelo družbe Viktor Vračar?

Portal Necenzurirano piše, da naj bi po nekaterih informacijah vodenje družbe v kratkem prevzel sedanji generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Viktor Vračar, ki je tudi predsednik nadzornikov Teša in ki naj bi se po navedbah portala v Šoštanj "umaknil" pred prihodom Tomaža Štoklja, ki velja za prvega favorita za položaj generalnega direktorja HSE-ja.

Portal tudi navaja, da naj bi se težave pri pridobivanju premoga v Premogovniku Velenje pojavile vsaj dva dni prej, preden so obvestili HSE, ki je lastnik premogovnika in Teša, in vlado.

Premogovnik Velenje je v ponedeljek potrdil, da je po julijskem stebrnem udaru, zaradi katerega nastaja zamuda pri vzpostavitvi proizvodnje v novem odkopnem polju, pretekli teden prišlo še do deformacije v tem delu, ki jo je treba sanirati. Proizvodnja je bila od začetka leta do sredine oktobra nad letnim načrtom, ne dosegajo pa načrta za oktober. Ob tem napovedujejo "izjemno zahteven" konec leta. V premogovniku mora kar 70 rudarjev eno leto delati samo na sanaciji premogovnika zaradi stebrnega udara, da bi lahko vzpostavili enak izkop premoga.

Ob težavah v rudniku ter trenutnem padcu cen elektrike na borzah so Teš pretekli petek izklopili iz omrežja vsaj do 2. novembra, da bi privarčevali premog, ki bi ga nato za proizvodnjo elektrike porabili pozimi, ko bodo cene uvoza elektrike predvidoma višje. Očitno tudi testiranje indonezijskega premoga v TEŠ-u še ni končano.

Direktor Elesa Aleksander Mervar poudarja, da nihče od vodilnih na HSE-ju in TEŠ-u ni kriv za bistveno nižji in nezadosten izkop lignita. Na Elesu mirijo, da bi ob zdajšnjih razmerah uspeli speljati zimo in da naj do izkopov elektrike ne bi prišlo. V kolikor bi do izklopov prišlo, bodo ti na ravni gospodarstva, ne za gospodinjstva. Teš bi sicer lahko bistveno prispeval k blažitvi razmer.