SDH je skoraj 30-odstotni lastnik Polzele, DUTB pa je 38-odstotni lastnik. Foto: BoBo
SDH je skoraj 30-odstotni lastnik Polzele, DUTB pa je 38-odstotni lastnik. Foto: BoBo

Kot je pojasnil predsednik uprave Polzele Marko Klemenčič, je Kunstičevo pisno odstopno izjavo prejel v petek. Na zadnji seji nadzornikov prejšnji teden je sicer svoj odhod napovedal tudi Bojan Mandič.

Polzela ima možnosti za preživetje, meni Klemenčič. "Lovimo ritem in mislim, da ga bomo oktobra tudi ulovili. Pred nami so najbolj prodajni meseci," je dejal Klemenčič. Napovedal je, da bodo v sredo zaposleni prejeli tretjino avgustovske plače, preostanek pa bo odvisen od prilivov na račune družbe, ki so bili od konca julija do konca avgusta blokirani zaradi davčnega dolga, zdaj pa so začasno deblokirani.

Ravno začasna deblokada računov je dosežek Kunstiča, ki je do septembrskega prihoda Klemenčiča opravljal funkcijo začasnega predsednika uprave Polzele.

Čaka se na dokapitalizacijo
Klemenčič, sicer že peti direktor Polzele letos, še vedno čaka na odločitev lastnikov o dokapitalizaciji v vrednosti dveh milijonov evrov in odločitev upnikov o konverziji njihovih terjatev, ki znašajo 2,7 milijona evrov, v kapital družbe.

Slovenski državni holding, ki je skoraj 30-odstotni lastnik Polzele, se za dokapitalizacijo še ni odločil.

Država je Polzeli že lani odobrila za milijon evrov državne pomoči, zato bo vsaka nova državna pomoč družbi predmet stroge presoje Evropske komisije. V okviru prisilne poravnave 923.000 evrov terjatev do Polzele (terjatve iz posojila, davčne terjatve in unovčeno jamstvo na odobreno posojilo) je namreč država januarja pretvorila v kapital in pridobila 27-odstotni delež. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pa je v kapital družbe pretvorila za pol milijona evrov terjatev in pridobila 38-odstotni delež.

Nagrade za nadzor hčerinskih podjetij
Medtem je časnik Finance pred tednom dni poročal, da so si nekdanji vodilni v Polzeli izplačevali nagrade za nadzor hčerinskih družb na Hrvaškem in v BiH-u. Nekdanja predsednica uprave Polzele Karmen Dvorjak si je tako lani izplačala 19.000 evrov bruto za nadzor hrvaške hčerinske družbe, letos pa dobrih 8.000 evrov bruto. Za nadzor iste družbe je 37.000 evrov bruto prejel tudi nekdanji predsednik uprave Polzele Branko Krašovec, ki je družbo vodil od maja do julija letos.

Kot so še poročale Finance, je lani ena izmed vodilnih Polzele Lilijana Mandelj za nadzor bosanske hčerinske družbe prejela skoraj 34.000 evrov bruto, letos pa še 17.500 evrov bruto.

Iz Polzele v davčne oaze?
V ponedeljek pa je časnik Dnevnik poročal o vprašljivih poslih, ki jih je sklepala nekdanja predsednica uprave Polzele Karmen Dvorjak. Po poročanju Dnevnika je nekdanja predsednica uprave v času, ko se je Polzela spopadala s finančnimi težavami, različnim zunanjim partnerjem nakazala nekaj 10.000 evrov za vprašljive storitve, nekaj denarja pa naj bi končalo tudi v davčnih oazah.