NLB je z 10,75-odstotnim deležem drugi največji posamični lastnik največjega slovenskega trgovca, sodeluje pa v konzorciju, ki prodaja 52,10 odstotka Mercatorja. Foto: BoBo
NLB je z 10,75-odstotnim deležem drugi največji posamični lastnik največjega slovenskega trgovca, sodeluje pa v konzorciju, ki prodaja 52,10 odstotka Mercatorja. Foto: BoBo

Iz nadzornega sveta največje slovenske banke naj bi odstopili njegov dozdajšnji predsednik Simoneti ter nadzornika Masten in Petrič. Zadeve na NLB-ju in v Agenciji za upravljanje s kapitalskimi naložbami RS ne komentirajo.

Prvi mož idrijskega Kolektorja Petrič naj bi odstopil v četrtek, odstopni izjavi pa naj bi že pred časom podala Simoneti in Masten.

Na ministrstvu za finance niso seznanjeni z odstopi
Odstopi so verjetno povezani s prodajo večinskega lastniškega deleža v Mercatorju, saj naj bi nadzorni svet na seji prihodnji teden odločal o soglasju k prodaji lastniškega deleža Nove Ljubljanske banke hrvaškemu Agrokorju. Omenjeni nadzorniki naj bi se namreč že pred odstopom izločili iz odločanja o prodaji.

Z odstopi omenjenih nadzornikov na ministrstvu za finance uradno niso seznanjeni. Ob tem pa pravijo, da jih odstopi, če so se res zgodili, ne presenečajo, saj je NLB v zadnjih letih posloval z izgubo, ministrstvo pa je zaradi tega nadzornike k odstopu javno že večkrat pozvalo.

Na ministrstvu so prepričani tudi, da nadzorni svet ni odigral dovolj dejavne vloge pri ugotavljanju nepravilnosti poslov NLB-ja v državah nekdanje Jugoslavije. Ne podpirajo niti dejavnosti pri prodaji deleža Mercatorja družbi Agrokor, saj je posel po njihovem javno znanem prepričanju "izrazito škodljiv z makroekonomskega vidika".

Pričakujejo, da bo skupščina NLB-ja sklicana v najkrajšem mogočem roku, saj so prepričani, da bo hitro imenovanje novih članov nadzornega sveta pripomoglo k uspešnemu poslovanju banke.

Kdaj bo nadzorni svet odločal o predsedniku uprave?
Nadzorni svet je sicer decembra odločanje o prodaji Mercatorja po objavi prevzemne namere trgovske družbe za Pivovarno Laško preložil. V četrtek se je Mercator odločil, da ne bo objavil ponudbe za prevzem Pivovarne Laško, tako da bi bilo v torek mogoče pričakovati odločanje.

Zaradi pritiska države kot največjega lastnika banke, naj NLB ne proda delnic Mercatorja, je decembra odstopil tudi predsednik uprave NLB-ja Božo Jašovič. Kdaj bo nadzorni svet odločal o novem prvem možu banke, še ni znano, dodatne oteževalne okoliščine pri obeh pomembnih odločitvah in tudi izvedbi nove dokapitalizacije NLB-ja pa so trenutne nejasne politične razmere.

Statut NLB-ja sicer določa, da je desetčlanski nadzorni svet sklepčen, če je pravilno sklican in je navzočih ali zastopanih najmanj polovica njegovih članov, od katerih morata biti v vsakem primeru navzoča predsednik ali namestnik predsednika. Namestnik predsednika nadzornega sveta je Rasto Ovin.

Pri odločanju o nekaterih sklepih uprave pa je za sklepčnost potrebna navzočnost osmih članov nadzornega sveta. Gre za odobritev velikih posojil (nad 30 milijonov evrov) ter večjih nakupov lastniških deležev v drugih finančnih družbah in podjetjih.

Če nadzorni svet zaradi odstopov ne bi bil več operativen, bi bil potreben sklic skupščine banke, na kateri bi lastniki imenovali nove nadzornike.