Med kandidati za novega prvega moža NLB-ja po odhodu Boža Jašoviča se omenja Aljošo Tomaža in Franceta Arharja. Foto: MMC RTV SLO
Med kandidati za novega prvega moža NLB-ja po odhodu Boža Jašoviča se omenja Aljošo Tomaža in Franceta Arharja. Foto: MMC RTV SLO

Tako naj bi nadzorni svet NLB-ja že sredi januarja odločal o tem, kdo bo nasledil Boža Jašoviča, ki je krmilo NLB-ja zapustil, ker se v primeru prodaje Mercatorja ni strinjal z večinsko lastnico banke, državo.

Ker bo seja že 19. januarja, ko bo Slovenija v najboljšem primeru imela mandatarja, vlade pa zagotovo še ne, se zastavlja vprašanje, ali bodo nadzorniki NLB-ja novega predsednika uprave torej imenovali na lastno pest, ali pa bodo le počakali na oblikovanje vladne ekipe, se je za Radio Slovenija spraševala Urška Jereb Brankovič.

Nova uprava ali ...
Po neuradnih informacijah naj bi najverjetnejši mandatar Zoran Janković na vodilnem položaju največje slovenske banke najraje videl nekdanjega predsednika Abanke Vipa in KD banke Aljošo Tomaža. Tomaž naj bi namreč v okviru Jankovićevega predvolilnega programa svetoval, kako se spoprijeti s kreditnim krčem, v katerem se je znašla država.

... nova prisilna uprava?
Mogoče je sicer tudi, da bo Banka Slovenije zaradi slabega poslovanja NLB-ja zahteva postavitev prisilne uprave. Po tem scenariju pa kot najverjetnejšega kandidata za mesto prvega upravnika že dlje časa omenjajo zdajšnjega predsednika uprave Unicredit banke Slovenija Franceta Arharja.

Banka Slovenije informacij ne želi komentirati, pričakujejo pa, da bodo lastniki in nadzorniki NLB-ja "ravnali odgovorno".