Jašovič po dveh letih zapušča vrh NLB-ja Foto: BoBo
Jašovič po dveh letih zapušča vrh NLB-ja Foto: BoBo
Odstop Jašoviča
Prodaja Mercatorja vse bolj negotova

Razloge za odstop bo pojasnil v posebni izjavi. Najverjetneje je za odstop Jašoviča krivo dogajanje okoli prodaje Mercatorja. Uprava ga namreč želi prodati, saj bi s tem lahko poplačala del svojih dolgov, nadzorniki pa so odločitev o tem preložili.

"Na Jašoviča se je v zadnjih časih močno pritiskalo. V konkretni zadevi gre po mojem mnenju izključno za Mercator. Jašovič se je modro umaknil iz nečastne bitke," je razmere v pogovoru s Slavkom Bobovnikom v Odmevih komentiral Jože P. Damijan z ljubljanske ekonomske fakultete. "Celotne svetovne finance kolapsirajo, denarja ni, prodaja Mercatorja pa bi bila finančna injekcija, ki bi Pivovarni Laško in NLB-ju olajšala poslovanje. Neodgovorni politiki so preprečili prodajo, ki je bila po mojem mnenju izredno transparentna. Po eni strani niso sposobni zagotoviti dokapitalizacije za NLB, po drugi strani pa ji preprečujejo, da najde svoje vire."
Odlog nadzornega sveta
Kot je pozno zvečer v sporočilu za javnost sporočil predsednik nadzornega sveta NLB-ja Marko Simoneti, so na današnji seji nadzornega sveta odločali o predlogu uprave, da banka proda delnice Mercatorja. "Glede na spremenjene okoliščine, vezane na informacije o prevzemni nameri, in pisna opozorila večinskega lastnika se je nadzorni svet banke odločil, da odločanje o prodaji odloži," je zapisal Simoneti. Nadzorniki banke so sklenili, da bo Jašovič opravljal funkcijo do imenovanja novega predsednika uprave.

Jašovič je krmilo NLB prevzel 1. oktobra 2009, na tem mestu pa je zamenjal Draška Veselinoviča. Pred tem je bil viceguverner in član sveta Banke Slovenija. Pod njegovim vodstvom se je uprava na zaostrene razmere zaradi finančne krize odzvala s prenovo strategije skupine NLB, ki je med drugim predvidevala umik z nestrateških trgov in dejavnosti, dezinvestiranje in zniževanje stroškov. Skupina NLB je zaradi povečanih kreditnih tveganj v tretjem četrtletju letos imela 96,3 milijona evrov izgube, NLB pa 113,9 milijona evrov. Leto 2010 je na ravni skupine sklenil z 202,3 milijona evrov izgube, NLB pa je ustvaril 183,4 milijona evrov izgube.

Marca je NLB izpeljal dokapitalizacijo v višini 250 milijonov evrov, pri čemer se je državni delež v banki okrepil na 45,6 odstotka, delež belgijskega KBC-ja pa znižal na 25 odstotkov in eno delnico. Banki, ki je julija za las prestala stresne teste, se zaradi zahtev po kapitalski ustreznosti obeta nova dokapitalizacija, ki sta jo uprava in nadzorni svet predlagala v višini 400 milijonov evrov.
Poskus prodaje večinskega deleža "soseda" - osmič
Skupaj 52,10 odstotka Mercatorja prodajajo Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor, Nova Ljubljanska banka, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Omenjeni delničarji so junija letos podpisali sporazum o skupni prodaji trgovskega podjetja.

Odstop Jašoviča
Prodaja Mercatorja vse bolj negotova