Evropski zračni prostor je bil zaprt skoraj teden dni. Foto: EPA
Evropski zračni prostor je bil zaprt skoraj teden dni. Foto: EPA

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) je sporočilo, da so letalski prevozniki v soboto in nedeljo, ko je bil vrhunec prometnega kaosa, izgubljale po 400 milijonov dolarjev na dan. Vodilni združenja Giovanni Bisignani je dosedanje ocene o 200 milijonih dolarjev dnevne izgube označil za konservativne.


V določenem trenutku je zaprtje evropskega zračnega prostora zaradi izbruha ognjeniškega pepela na Islandiji prizadelo 29 odstotkov svetovnega letalstva in kar 1,2 milijona potnikov dnevno.

"Za industrijo, ki je lani izgubila 9,4 milijarde dolarjev, po napovedih pa bo še 2,8 milijarde dolarjev izgubila v letu 2010, je ta kriza uničujoča," je poudaril Bisignani, ki je pozval vlade, da letalskim prevoznikom pomagajo povrniti škodo zaradi te "motnje".

Vodja IATA je še opozoril, da zaradi pomanjkanja gotovine več kot petim srednje velikim in manjšim letalskim prevoznikom grozi bankrot. Po njegovem mnenju je kriza zaradi pepela zasenčila razmere po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, ko je bil zračni prostor zaprt tri dni.

Adria z več kot milijonom izgube
Izjema ni niti slovenski letalski prevoznik Adria Airways, ki je imel zaradi odpovedi poletov med 1,3 in 1,4 milijona evrov izgube. Predsednik uprave podjetja Tadej Tufek je dejal, da je naravna škoda negativno vplivala na poslovanje, ki ga je že tako prizadela recesija. Napovedal je, da bodo za omilitev škode za pomoč zaprosili državo.

Prometni minister Patrick Vlačič je izrazil naklonjenost taki pomoči, vendar je poudaril, da mora pobuda priti iz Adrie, nato pa bo o tem razpravljala vlada. Po njegovem mnenju bi se moralo Adrii pomagati, tako kot se pomaga kmetijstvu, kadar ga prizadene toča ali suša.